Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.46419/vs.53.3.11

Mikroplastika - potencijalni rizik za sigurnost hrane morskog podrijetla

Tanja Bogdanović ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split, Split, Hrvatska
Jelka Pleadin ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Sandra Petričević ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split, Split, Hrvatska
Mia Brkljača ; Cromaris d.d., Zadar, Hrvatska
Irena Listeš ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split, Split, Hrvatska
Eddy Listeš ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 685 Kb

str. 313-328

preuzimanja: 809

citiraj


Sažetak

Mikroplastika (MP) je prepoznata kao okolišni kontaminant višestrukih opasnosti na temelju fizičkih učinaka zbog veličine čestica, oblika i koncentracije te kemijskih učinaka povezanih s opasnim kemikalijama. Sve je više dokaza o prisutnosti MP u hrani, a posljednjih godina se eksponencijalno povećava i broj publikacija o njezinoj prisutnosti u hrani morskog podrijetla. Međutim, analitičke metode detekcije u hrani morskog podrijetla su unatoč dostupnosti širokog spektra instrumentalnih tehnika za izolaciju i određivanje njezinih fizikalnih svojstava ograničene. Potpuni analitički postupak donosi podatke o kemijskom sastavu i morfološkoj strukturi čestica, ali niti jedna instrumentalna tehnika ne udovoljava svim zahtjevima analize MP. Primjena većeg raspona komplementarnih analitičkih metodologija u pogledu otkrivanja i identifikacije ispunjava zahtjevnost analize ovog okolišnog kontaminanta. Pojava i vrsta unesene MP, kao i njezini zdravstveni
učinci koji se trenutno ispituju, uključuju biološke, kemijske i fizičke vrste utjecaja. U svrhu procjene utjecaja MP iz hrane morskog podrijetla na ljudsko zdravlje prvo se mora kvantificirati izloženost, a zatim utvrditi je li ta izloženost dovoljno velika da bi izazvala posljedice sa štetnim učincima. Izloženost ljudi hrani morskog podrijetla izaziva zabrinutosti zbog njezine kontinuirane akumulacije u okolišu. Cilj ovog rada je prikazati dosadašnje spoznaje o prisutnosti MP u hrani morskog podrijetla: školjkašima, ribi i rakovima kao glavnim izvorima. Posebno se analiziraju postojeći analitički pristupi ekstrakcije i instrumentalnog određivanja koncentracije, oblika i vrste materijala MP u zahtjevnim biološkim uzorcima. Istaknuta je potreba daljnje istraživačke aktivnosti o ovom kontaminantu, kao i potreba za stvaranje baze podataka koja je neophodna za uspostavu zakonodavstva u području hrane.

Ključne riječi

mikroplastika, hrana morskog podrijetla, pojavnost, procjena izloženosti

Hrčak ID:

264475

URI

https://hrcak.srce.hr/264475

Datum izdavanja:

31.10.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.508 *