Izvorni znanstveni članak
ODREĐIVANJE KILLER KARAKTERA VINSKIH KVASACA IZOLIRANIH SA PODRUČJA ISTRE
Sandi ORLIĆ
; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Martina POGAČIĆ
; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Ana JEROMEL
; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Marko KAROGLAN
; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Bernard KOZINA
; Department of viticulture and enology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Lucilla IACUMIN
; Department of Food Science, Faculty of Agriculture, University of Udine, Via Marangoni 33, 33100 Udine, Italy
Sulejman REDŽEPOVIĆ
; Department of microbiology, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Killer kvasci su rašireni u monogim vinogradarsko-vinarskim regijama u svijetu. Navedeno je svojstvo vrlo značajno u
selekcijkim programima jer killer sojevi mogu značajnije utjecati na tijek alkoholne fermentacije. Cilj ovog istraživanja bio je identifi kacija killer sojeva kvasaca izoliranih s područja Istre pomoću fi zioloških i molekularnih metoda. Ukupno je analizirano 50 izolata. Pomoću fi ziološke metode utvrđeno je 17 killer pozitivnih sojeva, a uporabom molekularne metode dva soja više. Navedeni rezultati su u suglasnosti s nekim prijašnjim istraživanjima.
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; killer toksin; ds plazmid
Hrčak ID:
24871
URI
Datum izdavanja:
30.5.2008.
Posjeta: 1.758 *