Stručni rad
https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.9
Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja
Vinko Krstanović
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Kristina Habschied
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Tanja Mađerević-Pavetić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Snježana Keleković
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ana Domaćinović
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Krešimir Mastanjević
orcid.org/0000-0002-2110-6141
; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 725 Kb
str. 92-98
preuzimanja: 307
citiraj
APA 6th Edition
Krstanović, V., Habschied, K., Mađerević-Pavetić, T., Keleković, S., Domaćinović, A. i Mastanjević, K. (2022). Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja. Glasnik Zaštite Bilja, 45. (6.), 92-98. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.9
MLA 8th Edition
Krstanović, Vinko, et al. "Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 45., br. 6., 2022, str. 92-98. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.9. Citirano 22.11.2024.
Chicago 17th Edition
Krstanović, Vinko, Kristina Habschied, Tanja Mađerević-Pavetić, Snježana Keleković, Ana Domaćinović i Krešimir Mastanjević. "Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja." Glasnik Zaštite Bilja 45., br. 6. (2022): 92-98. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.9
Harvard
Krstanović, V., et al. (2022). 'Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja', Glasnik Zaštite Bilja, 45.(6.), str. 92-98. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.9
Vancouver
Krstanović V, Habschied K, Mađerević-Pavetić T, Keleković S, Domaćinović A, Mastanjević K. Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2022 [pristupljeno 22.11.2024.];45.(6.):92-98. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.9
IEEE
V. Krstanović, K. Habschied, T. Mađerević-Pavetić, S. Keleković, A. Domaćinović i K. Mastanjević, "Mikroorganizmi u pivarskim sirovinama tijekom slađenja", Glasnik Zaštite Bilja, vol.45., br. 6., str. 92-98, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.9
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Mikroorganizmi su neizbježno prisutni u ječmu, sladu, sladovini, a ponekad i u gotovom pivu. Uzročnici su brojnih problema u pivarskoj industriji. Mikrobna kolonizacija ječma javlja se već u polju tijekom vegetacijskog perioda ječma. Mikroflora na ječmu i od njega dobivenog slada utječe na brojne aspekte kvalitete samog proizvodnog procesa u sladarama i pivovarama i na kvalitetu gotovog piva. Osim toga, prisutnost mikrobne kontaminacije na ječmu rezultira stvaranjem antimikrobnih spojeva, čija prisutnost ukazuje na stres tijekom vegetacijskog perioda uzgoja ječma uzrokovanog mikrobnom kontaminacijom. Ako prežive proces kuhanja sladovine ovi spojevi mogu imat negativne ili pozitivne učinke na daljnji proces proizvodnje i na gotovo pivo. Nadalje mikroorganizmi prisutni na ječmu mogu i sami proizvoditi antimikrobne spojeve protiv drugih mikroorganizama koji također migu utjecati i na kvasac i na sam proces proizvodnje slad i piva. U ovom radu dan je osnovni pregled utjecaja mikroflore ječma na proces slada i kvalitete slada, proizvodnju sladovine i njezinu kvalitetu, proces vrenja i utjecaja na aktivnost pivarskog kvasca te na konačni proizvod, pivo.
Ključne riječi
ječam; slad; pivo; mikroflora; mikotoksini
Hrčak ID:
287457
URI
https://hrcak.srce.hr/287457
Datum izdavanja:
14.12.2022.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.012
*