Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PROMJENE U PROBAVLJIVOSTI I BIOLOŠKOJ VRIJEDNOSTI BJELANČEVINA POGAČE SJEMENKI BUNDEVE NAKON DODAVANJA LIMITIRAJUĆIH AMINOKISELINA

Tatjana Pirman ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Domžale, Slovenia
Maja Marič ; Kardeljev trg 9, Velenje, Slovenia
Andrej Orešnik ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Domžale, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 78 Kb

str. 95-102

preuzimanja: 1.143

citiraj


Sažetak

Pogača od sjemenki bundeve je nusproizvod u proizvodnji vrlo ukusnog ulja bundeve, posebne kakvoće. Količina sirovih bjelančevina u analiziranom uzorku pogače od sjemenki bundeve iznosila je 520,2 g suhe tvari. Lizin i metionin su prva i druga ograničavajuća amino-kiselina u bjelančevinama pogače od sjemenki bundeve. Djelovanje dodatka jedne ili druge limitirajuće aminokiseline u pokusni obrok na probavljivost i biološku vrijednost bjelančevina u pogači odrečena je u pokusu na laboratorijskim štakorima. Šesnaest muških mladih laboratorijskih štakora Wistar (4 u skupini) smješteno je u pojedinačne jednake kaveze i hranjeno ad libitum kontrolnim obrocima (C) ili obrocima s dodatkom lizina (L) ili metionina (M) ili obje aminokiseline (L+M). Za vrijeme pokusa bilježeni su količina pojedenog obroka i tjelesna masa životinja. Nije bilo značajne razlike u količini pojedene hrane između pokusnih i kontrolne skupine. Prividna i prava probavljivost bjelančevina bile su slične u svim skupinama, u prosjeku 88,47 % odnosno 93,69 %. Biološka vrijednost bjelančevina (56,62; 5:,81; 58,78 i 61,68) i neto iskoristivost bjelančevina (53,10; 56,33; 55,01 i 57,38) povećale su se nakon dodatka aminokiselina u obroke. Najizraženija i statistički značajna razlika (P<0,05) dobivena je nakon istovremenog dodavanja lizina i metionina. Omjer djelotvornosti bjelančevina (PER) povećao se s 1,53 g u kontrolnoj skupini na 1,75 g, 1,70 g i 2,12 g u skupinama L, M odnosno L + M, ali statistički značajno (P<0,05) samo u L+M skupini. Isto tako stopa rasta laboratorijskih štakora i djelotvornost pojedene hrane značajno su porasli (P<0,05) u obrocima s dodatkom dvije aminokiseline zajedno (L+M), ali ne u druge dvije pokusne skupine. Nakon hranjenja s ograničavajućim aminokiselinama količina izlučenog N (mg/g prirasta) smanjena je od 38,97 mg u kontrolnoj skupini na 24,43 mg (P<0,05) u L+M skupini.

Ključne riječi

hranidba; laboratorijski štakori; pogača od sjemenki bundeve; probavljivost; biološka vrijednost bjelančevina; aminokiseline

Hrčak ID:

26510

URI

https://hrcak.srce.hr/26510

Datum izdavanja:

30.4.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.361 *