Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kvalitativna svojstva i mikoflora svježih i skladištenih plodova pitomog kestena (Castanea sativa Mill.)

Sanja Novak Agbaba ; Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko, Hrvatska
Marija Gradečki-Poštenjak ; Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko, Hrvatska
Nevenka Ćelepirović ; Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 905 Kb

str. 37-47

preuzimanja: 221

citiraj


Sažetak

Plod pitomog kestena (Castanea sativa Mill.) se najčešće upotrebljava za proizvodnju šumskog reprodukcijskog materijala za pošumljavanje i obnovu šuma, te kao prehrambeni proizvod. Lako je kvarljv i teško ga je uskladištiti bez značajnog gubitka vitaliteta. Cilj istraživanja je bio određivanje kvalitativnih svojstava i zdravstvenog stanja plodova pitomog kestena te detekcija vrsta gljiva i kukaca prije i tijekom skladištenja. Plodovi su sakupljeni u listopadu 2007. godine na području UŠP Požega. Analizirana su kvalitativna svojstva plodova prema standardnim ISTA metodama. Klijavost je iznosila 40 %, a vitalitet je iznosio 35 %. Uskladišten je u hladnjači HŠI na temperaturi 3 do 5 °C u PE vrećama. Nakon pet mjeseci skladištenja analizirano je zdravstveno stanje plodova. Analizom je utvrđeno visoko učešće zaraženih plodova u iznosu od 60 %. Gljive su determinirane klasičnom morfološkom analizom primjenom makro i mikro metoda i molekularnom metodom. Detektirano je osam vrsta patogenih gljiva i dvije vrste kukaca: Alternaria alternata (Fr.) Kisler, Aspergillus flavus Link., Aspergillus niger Tiegh, Ciboria batschiana (Zopf) Buchw., Penicillium spp., Phomopsis castanea (Sacc.) Höhn, Trichoderma citrinoviride Pers., Trichothecium roseum Link., i Curculio elephas Gill., Cydia splendana Hb.

Ključne riječi

pitomi kesten; patogene gljive; kukci; skladištenje; kvaliteta; molekularna detekcija

Hrčak ID:

306996

URI

https://hrcak.srce.hr/306996

Datum izdavanja:

15.12.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 668 *