Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drvind.2023.0074

Primjena umjetnih neuronskih mreža za predviđanje optimalnih parametara sušenja furnira za proizvodnju furnirske ploče visokih mehaničkih svojstava

Hasan Ozturk ; Karadeniz Teknik University, Trabzon, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 948 Kb

str. 297-308

preuzimanja: 104

citiraj


Sažetak

Sušenje furnira proizvodni je proces u industriji furnirskih ploča koji najviše utječe na potrošnju energije i svojstva ploče kao što su čvrstoća lijepljenja i savijanja. Stoga je potrebno točno prilagoditi temperaturu sušenja i sadržaj vode u furniru. Nadalje, određivanje toplinske vodljivosti furnira jednako je važno kao temperatura sušenja i sadržaj vode, pa je pri izradi programa sušenja potrebno specificirati i vrijednosti toplinske vodljivosti. Cilj ovog istraživanja bio je primjenom umjetne neuronske mreže (ANN) predvidjeti vrijednosti optimalne temperature sušenja, sadržaja vode i toplinske vodljivosti furnira koje će rezultirati najboljim mehaničkim svojstvima ploče. Za potrebe ispitivanja furnirske su ploče proizvedene od furnira topolovine (Populus deltoidesI-77/51) i furnira smrekovine (Picea orientalis L.) te su slijepljeni urea formaldehidnom smolom (UF). Prema odgovarajućim standardima ispitani su toplinska vodljivost i čvrstoća lijepljenja furnira te čvrstoća na savijanje i modul elastičnosti ploča. Najtočniji i najpouzdaniji modeli predviđanja dobiveni su analizom eksperimentalnih podataka uz pomoć umjetne neuronske mreže. Optimalne vrijednosti temperature sušenja, sadržaja vode i toplinske vodljivosti uz koje se postižu najbolja mehanička svojstva za furnirske ploče od topolovine iznosile su 149 °C, 6,2 % i 0,02668 W/mK, a za furnirske ploče od smrekovine 116 °C, 4,4 % i 0,02534 W/mK.

Ključne riječi

temperatura sušenja furnira; sadržaj vode; toplinska vodljivost; umjetna neuronska mreža; furnirska ploča

Hrčak ID:

308491

URI

https://hrcak.srce.hr/308491

Datum izdavanja:

29.9.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 265 *