Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.56.1.8

Funkcionalna aktivnost neutrofila u krvi i imunološkog statusa junica pod utjecajem probiotika

Svetoslav Farafonov ; Institute of Potato Growing, The National Academy of Agricultural Sciences of Ukraine, Volyn Region Rokiny Village, Ukraine
Olha Yaremko ; Department of Microbiology and Virology, Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies of Lviv, Lviv, Ukraine
Bogdan Gutyj ; Faculty of public development and health, Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies Lviv, Lviv, Ukraine
Nikolay Cherniy ; National scientific center «Institute of Experimental and Clinical Veterinary Medicine», Kharkiv, Ukraine
Volodymyr Kozyr ; Institute of Grain Crops of National Academy of Agrarian Sciences, Dnipro, Ukraine
Anna Lykhach ; Department of Animal Biology, Faculty of Livestock Raising and Water Bioresources, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine
Pavlo Skliarov ; Faculty of Veterinary Medicine, Dnipro State Agrarian and Economic University, Dnipro, Ukraine
Olena Khmeleva ; Faculty of Veterinary Medicine, Dnipro State Agrarian and Economic University, Dnipro, Ukraine
Daria Mylostуva ; State Institution “Institute of Gastroenterology of the National Academy of Medical Sciences of Ukraine”, Dnipro, Ukraine
Roman Mylostyvyi orcid id orcid.org/0000-0002-4450-8813 ; Faculty of Biotechnology Dnipro State Agrarian and Economic University, Dnipro, Ukraine *

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 469 Kb

verzije

str. 29-38

preuzimanja: 142

citiraj


Sažetak

Ovaj članak tematizira učinak probiotika na organizam životinja i svrha mu je proučiti učinak probiotika pojedinih sojeva na funkcionalnu aktivnost neutrofila u krvi i na pojedine dijelove imunološkog sustava organizma goveda. U širokoj uporabi su različiti probiotici i oni omogućuju modernizaciju postojećih režima u stočarstvu. Zadatak pronalaska novih pristupa optimizaciji korisne flore organizma izuzetno je važan. Uporaba probiotika u stočarskoj proizvodnji je ekonomično rješenje i utvrđeno je da je uporaba probiotika Lactobacillus spp. i Bacillus sb. popraćena aktivacijom mehanizama prirodne otpornosti. Probiotici pomažu poboljšati i imunološki status, uglavnom zahvaljujući humoralnoj komponenti, a imaju i tendenciju optimizacije mikrobiocenoze debelog crijeva te imaju pozitivan učinak na povećanje produktivnosti životinja. Rezultati opsežnih studija stanja obrambenih sustava tijela goveda i
njihovih promjena pod utjecajem lijeka proširuju i produbljuju postojeće podatke o učinku probiotika na homeostazu životinja.

Ključne riječi

goveda; probiotici; neutrofili u krvi; fagocitoza; imunost

Hrčak ID:

316661

URI

https://hrcak.srce.hr/316661

Datum izdavanja:

11.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 464 *