Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.56.1.11

Prvo izvješće o prisutnosti potencijalno patogene bakterije Vibrio parahaemolyticus u uzgojenih dagnji (Mytilus galloprovincialis) istarskoga akvatorija ostvaren primjenom mikrobioloških i molekularnih metoda

Natalija Džafić orcid id orcid.org/0000-0001-7658-5517 ; Croatian Veterinary Institute, Branch Veterinary Institute Rijeka, Croatia
Barbara Boljkovac Begić orcid id orcid.org/0009-0000-1423-0075 ; Croatian Veterinary Institute, Branch Veterinary Institute Rijeka, Croatia
Karmela Nina Barać orcid id orcid.org/0009-0003-9474-6363 ; Croatian Veterinary Institute, Branch Veterinary Institute Rijeka, Croatia
Miroslav Benić ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Sanja Duvnjak ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Kristina Kvrgić orcid id orcid.org/0000-0002-2102-1113 ; Croatian Veterinary Institute, Branch Veterinary Institute Rijeka, Croatia *
Andrea Humski orcid id orcid.org/0000-0003-3027-1306 ; Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 1.459 Kb

verzije

str. 1-12

preuzimanja: 149

citiraj


Sažetak

Primjenom mikrobioloških i molekularnih tehnika, pretraženo je 328 uzoraka školjkaša dagnji (Mytilus galloprovincialis), uzgojenih na području istarskoga akvatorija. Rezultati ukazuju na smanjenu osjetljivost mikrobiološke tehnike (2.44 %) u odnosu na molekularnu dijagnostiku kojom je dokazana prisutnost bakterije V. parahaemolyticus u 21,34 % uzoraka. Izgledi za dokazivanje prisutnosti ove bakterije su 7,19 puta veći kada je površinska temperatura mora veća od 15 °C, dok su geni za kodiranje termostabilnog direktnog hemolizina (TDH) i hemolizina ovisnog o TDH (TRH) u uzorcima dokazani pri temperaturama mora iznad 22,5 °C, odnosno 24,7 °C. Udio TDH i TRH pozitivnih uzoraka iznosio je 10 % od ukupnih 70 V. parahaemolyticus-pozitivnih uzoraka. S obzirom na nedostatak zakonske obveze praćenja prisutnosti ove bakterije moguće je oboljevanje ljudi nakon konzumacije sirovih ili termički nedostatno obrađenih školjkaša.

Ključne riječi

dagnje; Vibrio parahaemolyticus; mikrobiološka metoda; PCR

Hrčak ID:

317596

URI

https://hrcak.srce.hr/317596

Datum izdavanja:

11.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 509 *