Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.2.4250

Čimbenici koji utječu na lom zrna kukuruza – pregled

Željko JUKIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Stephen MASON ; University of Nebraska, Department of Agronomy & Horticulture, Lincoln, Nebraska, USA
Mirko BABIĆ ; University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad, Serbia
Ivan VITAZEK ; Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of Engineering, Institute of Agricultural Engineering,Transport and Bioenergetics, Tr. Andreja Hlinku 2, 949 76 Nitra, Slovak Republic
Stjepan PLIESTIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Technology, Storage and Transport, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Siniša SREČEC orcid id orcid.org/0000-0002-9009-4375 ; Križevci University of Applied Sciences, M. Demerca 1, 48260 Križevci, Croatia *
Igor KOVAČEV ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Engineering, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Matea HABUŠ orcid id orcid.org/0000-0003-1745-3770 ; Križevci University of Applied Sciences, M. Demerca 1, 48260 Križevci, Croatia

* Autor za dopisivanje.


Puni tekst: engleski pdf 838 Kb

str. 401-415

preuzimanja: 14

citiraj


Sažetak

Zrna kukuruza (Zea mays L.) izložena su mehaničkim i fizičkim utjecajima tijekom žetve, transporta, i prerade. Između žetve i prerade pojavljuju se gubici u masi zrna, ali dolazi i do pogoršavanja fizičkih svojstava. Jedan od parametara kvalitete kukuruza je i udio polomljenih zrna koji može djelovati na prodajnu vrijednost kukuruza i na učinkovitost prerade. Uslijed mehaničkog utjecaja u perikarpu zrna kukuruza mogu se pojaviti manje ili veće pukotine, ali može doći i do dezintegracije zrna i nastanka prašine. Povećanje udjela loma u masi zrna može uzrokovati probleme tijekom skladištenja zbog bržeg kvarenja zrna, otežanog i neravnomjernog prozračivanja (ventiliranja) zrnene mase tijekom rukovanja i sušenja. Zatim, povećava se rizik od spontanog zagrijavanja (samozagrijavanja) i eksplozije, povećava se rizik od zdravstvenih problema kod životinja zbog lošijeg iskorištenja hrane, povećava se rizik od oboljenja rukovanja ljudi i životinja zbog respiratornih infekcija i na kraju ne postiže se ciljani (dobar) odnos visokovrijednih i manje vrijednih proizvoda u suhoj i vlažnoj meljavi. Struktura zrna, primijenjena agrotehnika i klimatske prilike tijekom vegetacijske sezone, utječu na tvrdoću i lomljivost zrna ili osjetljivost na lomljenje, čime se mogu objasniti razlike u sadržaju loma. Tijekom umjetnog sušenja, visoke temperature na površini zrna uzrokuju razlike u vlažnosti u unutrašnjosti zrna što ima za posljedicu nastanak pukotina i u konačnici lomljenje zrna. U ovom radu opisani su svi čimbenici koji posredno ili neposredno mogu uzrokovati oštećenja i lom zrna kukuruza kao i probleme koje navedeni čimbenici mogu prouzročiti tijekom dorade i skladištenja zrna kukuruza.

Ključne riječi

klimatski uvjeti; žetva; lom zrna; sušenje zrna; skladištenje zrna

Hrčak ID:

318547

URI

https://hrcak.srce.hr/318547

Datum izdavanja:

28.6.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 42 *