Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.46419/vs.56.3.5

Suvremene metode i novi pristupi u identifikaciji i kvantifikaciji patogena koji se prenose hranom – pregledni rad

Tomislav Mikuš ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Željka Cvrtila ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia *
Lidija Kozačinski ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia

* Dopisni autor.


Puni tekst: engleski pdf 548 Kb

str. 389-404

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Patogeni koji se prenose hranom stalni su problem koji privlači pozornost javnozdravstvenih institucija,
mikrobiologa i proizvođača hrane diljem svijeta. Stoga je znanstvena zajednica godinama usmjerena na pronalaženje “novih” i “boljih” metoda, a sve u nastojanju da se patogeni koji se prenose hranom otkriju na brži i pouzdaniji način. Treba naglasiti da je razvoj molekularne genetike – posebice korištenje genetskih informacija bioloških makromolekula u rutinskom testiranju, doveo do revolucionarnog zaokreta u biološkim i znanstvenim istraživanjima. Gotovo svi postupci otkrivaju različite bakterijske genetske otiske ili biomarkere, zbog čega
je izolacija bakterija nepotrebna. Međutim, ova novija istraživanja “brzih mikrobioloških metoda”, koja
zahtijevaju samo nekoliko sati (a ne nekoliko dana), nisu potisnula klasični način mikrobiološkog testiranja
hrane, odnosno klasične mikrobiološke metode i „zlatni standard“. Stoga se nove metode suočavaju s visokim zahtjevima kao što su: granice detekcije, brzina analize, relativno niski troškovi i visoka osjetljivost za identifikaciju različitih patogena koji se prenose hranom. Neke od njih imaju mogućnost praćenja patogena, što je važan dio uspostave mreže kontrole patogena u lancu poljoprivredno-prehrambene proizvodnje na međunarodnoj razini. U ovom opsežnom pregledu literature autori predstavljaju i pregled metoda identifikacije i kvantifikacije s naglaskom na najvažnije EU patogene koji se prenose hranom (Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli – STEC, Yersinia i Listeria). Metode su podijeljene u dvije velike skupine: suvremene metode (imunotestovi i lančana reakcija polimerazom) i nove metode (biosenzori, bakterijska tipizacija i omika) te ocijenjene prema njihovoj funkcionalnosti, prednostima i nedostatcima.

Ključne riječi

imunotestovi; PCR; biosenzori; PFGE; WGS; omika; sigurnost hrane

Hrčak ID:

320048

URI

https://hrcak.srce.hr/320048

Datum izdavanja:

3.11.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *