Izvorni znanstveni članak
Učinkovitost uklanjanja bakterijske flore s proizvodnih površina nakon prerade ribe
Eyjólfur Reynisson
; Matis, Gylfaflöt 5, IS-112 Reykjavík, Iceland
Birna Guðbjörnsdóttir
; Icelandic Fisheries Laboratories, Skúlagata 4, IS-101 Reykjavík, Iceland
Viggó Þór Marteinsson
; Matis, Gylfaflöt 5, IS-112 Reykjavík, Iceland
Guðmundur Óli Hreggviðsson
; Matis, Gylfaflöt 5, IS-112 Reykjavík, Iceland
Sažetak
Brojni uvjeti utječu na dekontaminaciju strojeva i opreme koja se koristi u prehrambenoj industriji. Nepotpuno uklanjanje bakterija povećava rizik stvaranja biofilma i onečišćenja patogenim mikroorganizmima ili prevladavanja nepoželjnih mikroorganizama (kao npr. uzročnika kvarenja) u proizvodnoj liniji. Uspješnost tipičnog protokola pranja utvrđena je ispitivanjem triju kritičnih uvjeta i njihova utjecaja na dekontaminaciju. U tu su svrhu upotrijebljena dva tipa proizvodnih površina (plastika i čelik), dvije temperature vode za pranje (7 i 25 °C) i dvije vrste detergenata različitih koncentracija (2 i 4 %). Na proizvodnim je površinama napravljen biofilm od bakterijske flore iz mljevenih fileta bakalara, naknadno karakterizirane uzgojem i molekularnom analizom 16S rRNA gena. Različiti protokoli pranja uspješno su odstranili više od 99,9 % bakterija biofilma i smanjili broj stanica sa 7 na 0-2 logaritamske jedinice bakterija po cm2. Rezultati pokazuju da se jednako uspješno mogu primijeniti manje količine i koncentracije detergenata od preporučenih, te da je lakše očistiti proizvodne površine od čelika nego one od polietilena.
Ključne riječi
biofilm; prerada ribe; pranje; bakterije; molekularne metode
Hrčak ID:
33057
URI
Datum izdavanja:
26.3.2009.
Posjeta: 1.853 *