Izvorni znanstveni članak
Utjecaj laktuloze na rast i preživljavanje probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u rekonstituiranoj slatkoj sirutki
Bojan Matijević
; Department of Food Technology, Polytechnic of Karlovac, Trg J.J. Strossmayera 9, Karlovac
Rajka Božanić
Ljubica Tratnik
Sažetak
Ovaj rad istražuje utjecaj laktuloze, dobro poznatog prebiotika, na rast i aktivnost probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki i njihovo preživljavanje u fermentiranoj sirutki tijekom 28 dana hladnog skladištenja. Koncentracija laktuloze u slatkoj rekonstituiranoj sirutki bila je 5 i 10 g/kg. Fermentacija sirutke s Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 bila je 1,8 sati kraća (≈11 sati) u odnosu na fermentaciju s Lactobacillus acidophilus La-5 (≈13 sati). Dodatak laktuloze u rekonstituiranu slatku sirutku produžio je vrijeme fermentacije oba probiotika, ali nije utjecao na broj živih bakterijskih stanica na kraju fermentacije. Lactobacillus acidophilus La-5 je bolje rastao (Δlog CFU/ml = 1,25) tijekom fermentacije u usporedbi s Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 (Δlog CFU/ml = 0,27), bez obzira na količinu dodane laktuloze. Tijekom čuvanja fermentirane sirutke broj živih bakterijskih stanica Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 bio je stabilniji u odnosu na Lactobacillus acidophilus La-5. Rezultati pokazuju da laktuloza, dobro poznati prebiotik nije imala značajan utjecaj na fermentaciju i preživljavanje Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u sirutki bez obzira na dodanu količinu.
Ključne riječi
Bifidobacterium animalis subsp. lactis; Lactobacillus acidophilus; laktuloza; fermentacija; sirutka
Hrčak ID:
34099
URI
Datum izdavanja:
3.3.2009.
Posjeta: 3.539 *