Veterinarski arhiv, Vol. 75 No. 3, 2005.
Izvorni znanstveni članak
Serološka raznolikost salmonela izdvojenih iz različitih izvora u Litvi i njihova otpornost prema antimikrobnim tvarima
Modestas Ruzauskas
orcid.org/0000-0002-1040-0249
; Department of Microbiology and Food Safety, Veterinary Institute of Lithuanian Veterinary Academy, Kaisiadorys, Lithuania
Marius Virgailis
; Department of Microbiology and Food Safety, Veterinary Institute of Lithuanian Veterinary Academy, Kaisiadorys, Lithuania
Vytautas Špakauskas
; Department of Animal Welfare and Epidemiology, Veterinary Institute of Lithuanian Veterinary Academy, Kaisiadorys, Lithuania
Sažetak
Više od 57000 uzoraka pretraženo je u svrhu izdvajanja bakterija roda Salmonella iz životinja i krmiva u razdoblju od 1998. do 2003. god. Iz peradi je izdvojeno 409 izolata, 143 iz svinja, 16 iz goveda i 99 iz krmiva. Devedeset i dva posto (92%) izdvojenih salmonela iz svinja pripadalo je serovaru Salmonella choleraesuis. Svi izolati iz goveda pripadali su serovarovima S. dublin i S. enteritidis. Širi raspon serovarova uočen je u peradi i krmivima. Glavni izvor salmonela prisutnih u krmivima bili su riblji proizvodi. Šezdeset izolata S. Choleraesuis i 100 izolata različitih serovarova iz peradi bilo je pretraženo na otpornost prema antimikrobnim tvarima. Samo je 1,3% izolata bilo otporno na ceftiofur, a 5,6% na enrofloksacin. Trideset i četiri posto bilo je otporno na nalidiksičnu kiselinu, 33% na tetracikline i 8,1% na aminoglikozide (neomicin i gentamicin). Streptomicin je bio manje djelotvoran te je 30% izdvojenih salmonela bilo otporno na ovaj antibiotik. S. choleraesuis je bila otpornija od serovarova izdvojenih iz peradi. Činjenica je da se proširenost salmonela smanjuje posljednjih godina te da više pozornosti treba posvetiti nadzoru nad mikrobnom rezistencijom.
Ključne riječi
salmonele; perad; svinje; krmiva; mikrobna otpornost
Hrčak ID:
37433
URI
Datum izdavanja:
20.6.2005.
Posjeta: 1.701 *