Izvorni znanstveni članak
POVEĆANJE SADRŽAJA KONJUGIRANE LINOLNE KISELINE MLIJEČNIH PROIZVODA DODAVANJEM SUNCOKRETOVOG ULJA
Rozália Veronika Salamon
; Sapientia Hungarian, University of Transylvania, Csíkszereda Campus, Hungary
Katalin Lóki
; University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár, Hungary
Éva Varga-Visi
; University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár, Hungary
Zsolt Mándoki
; University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár, Hungary
János Csapó
; Sapientia Hungarian, University of Transylvania, Csíkszereda Campus, Hungary, University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár, Hungary
Sažetak
U pokusima smo istraživali djelovanje dodavanja linolne kiseline na proizvodnju KLK Lactobacillusa acidophylusa, Lactobacillusa plantaruma i Lactobacillusa casei. Ustanovili smo da je dodavanje 100 ml/100 ml suncokretovog ulja s visokim sadržajem linolne kiseline povećalo sadržaj KLK konačnog kiselog proizvoda od 116 na 178 za Lactobacillus acidophilus a za Lactobacillus plantarum od 116 na 187 mg/100 g masnoće (oko 40%). Dodavanje količina većih od 100 ml suncokretovog ulja smanjilo je sadržaj KLK. U slučaju Lactobacillusa casei postotak povećanja KLK bio je samo 20%, pa izgleda da dodavanjem suncokretovog ulja u rasponu od 100 do 1500 ml količina linolne kiseline ne djeluje na sadržaj KLK.
Ključne riječi
mliječni proizvodi; suncokretovo ulje; konjugirana linolna kiselina (KLK)
Hrčak ID:
43095
URI
Datum izdavanja:
10.7.2009.
Posjeta: 2.147 *