Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

POVEĆANJE SADRŽAJA KONJUGIRANE LINOLNE KISELINE MLIJEČNIH PROIZVODA DODAVANJEM SUNCOKRETOVOG ULJA

Rozália Veronika Salamon ; Sapientia Hungarian, University of Transylvania, Csíkszereda Campus, Hungary
Katalin Lóki ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár, Hungary
Éva Varga-Visi ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár, Hungary
Zsolt Mándoki ; University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár, Hungary
János Csapó ; Sapientia Hungarian, University of Transylvania, Csíkszereda Campus, Hungary, University of Kaposvár, Faculty of Animal Sciences, Kaposvár, Hungary


Puni tekst: engleski pdf 50 Kb

str. 99-103

preuzimanja: 1.047

citiraj


Sažetak

U pokusima smo istraživali djelovanje dodavanja linolne kiseline na proizvodnju KLK Lactobacillusa acidophylusa, Lactobacillusa plantaruma i Lactobacillusa casei. Ustanovili smo da je dodavanje 100 ml/100 ml suncokretovog ulja s visokim sadržajem linolne kiseline povećalo sadržaj KLK konačnog kiselog proizvoda od 116 na 178 za Lactobacillus acidophilus a za Lactobacillus plantarum od 116 na 187 mg/100 g masnoće (oko 40%). Dodavanje količina većih od 100 ml suncokretovog ulja smanjilo je sadržaj KLK. U slučaju Lactobacillusa casei postotak povećanja KLK bio je samo 20%, pa izgleda da dodavanjem suncokretovog ulja u rasponu od 100 do 1500 ml količina linolne kiseline ne djeluje na sadržaj KLK.

Ključne riječi

mliječni proizvodi; suncokretovo ulje; konjugirana linolna kiselina (KLK)

Hrčak ID:

43095

URI

https://hrcak.srce.hr/43095

Datum izdavanja:

10.7.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.147 *