Izlaganje sa skupa
PRELIMINARNO ISTRAŽIVANJE UČINKA HIGIJENE VIMENA KRMAČA NA SMANJENJE BROJA BAKTERIJA NA SISAMA
Željko Pavičić
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mario Ostović
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Alenka Tofant
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Anamaria Ekert Kabalin
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Balenović
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sven Menčik
; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Istraživanje je provedeno u svrhu utvrđivanja učinkovitosti sanitacije vimena krmača obzirom na smanjenje broja bakterija, koje preko onečišćenih sisa ulaze u organizam prasadi. Istraživanje je obavljeno u prasilištu s 90 krmača, koje su podijeljene u tri jednake skupine. Prva skupina, kontrola, nije tretirana. U drugoj skupini vime krmača tretirano je vodom, a u trećoj zdravstveno i ekološki prihvatljivim komercijalnim antiseptikom Oxyl®-om sa snažnim oksidativnim baktericidnim djelovanjem. Mikrobiološka čistoća sisa utvrđivana je tijekom razdoblja od 24 dana metodom brisa, prije i nakon tretmana sisa, te nasađivanjem na hranjivi agar. Uzorci su analizirani na prisutnost aerobnih mezofilnih bakterija, a rezultati izraženi kao njihov ukupni broj po cm2 (CFU/ cm2) sise. Rezultati istraživanja pokazali su u obje tretirane skupine, u usporedbi s kontrolom, značajno manji broj bakterija. Osim toga, značajno manji broj bakterija utvrđen je u trećoj skupini tretiranoj antiseptikom, u usporedbi s drugom skupinom, koja je tretirana samo vodom. Prema tome, svakodnevna sanitacija vimena, koja je sastavni dio higijene mužnje preživača, mogla bi značajno smanjiti i bakterijsko onečišćenje sisa krmača te posljedično unos prekomjernog broja bakterija u probavni sustav prasadi. Daljnja istraživanja trebala bi pokazati da li postoji povezanost između sanitacije vimena krmača, smanjenog broja bakterija kao mogućih uzroka probavnih bolesti prasadi i pojave bolesti.
Ključne riječi
krmače; sisa; higijena; aerobne mezofilne bakterije; prasad
Hrčak ID:
50643
URI
Datum izdavanja:
30.11.2009.
Posjeta: 1.427 *