Izvorni znanstveni članak
MASNE KISELINE U MIŠIĆNIM TKIVIMA PERNATE DIVLJAČI
Eva Straková
; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vlasta Šerman
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Pavel Suchý
; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Nora Mas
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
František Vitula
; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vladimir Večerek
; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Sažetak
U radu je istražen sastav masnih kiselina u mesu biserke (Numida
meleagris), običnog fazana (Phasianus colchicus), japanske prepelice
(Coturnix coturnix japonica), jarebice čukare (Alectoris chucar), trčke
skvržulje (Perdix perdix) i divljeg purana (Meleagris gallopavo). Istražena je razlika između sastava masnih kiselina u prsnom mišiću i mišićju buta svake vrste posebno, a dobivene razlike uspoređene su i između svih vrsta. U mastima istraživanih vrsta pernate divljači praćen je sadržaj zasićenih i nazasićenih masnih kiselina te sadržaj pojedinačnih masnih kiselina iz skupine MUFA i PUFA. S aspekta ishrane ljudi interes je bio usmjeren posebice na sadržaj masnih kiselina iz skupine ω-9, ω-6 i ω-3 te na međusobni odnos ω-3/ω-6 masnih kiselina. Na temelju dobivenih rezultata istraživanja procijenjena je nutritivna vrijednost masti u mesu
navedene pernate divljači.
Ključne riječi
pernata divljač; prsni mišić; mišić buta; mast; masne kiseline
Hrčak ID:
57011
URI
Datum izdavanja:
12.7.2010.
Posjeta: 1.266 *