Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

MASNE KISELINE U MIŠIĆNIM TKIVIMA PERNATE DIVLJAČI

Eva Straková ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vlasta Šerman ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Pavel Suchý ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Nora Mas ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
František Vitula ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vladimir Večerek ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika


Puni tekst: hrvatski pdf 65 Kb

str. 63-69

preuzimanja: 254

citiraj


Sažetak

U radu je istražen sastav masnih kiselina u mesu biserke (Numida
meleagris), običnog fazana (Phasianus colchicus), japanske prepelice
(Coturnix coturnix japonica), jarebice čukare (Alectoris chucar), trčke
skvržulje (Perdix perdix) i divljeg purana (Meleagris gallopavo). Istražena je razlika između sastava masnih kiselina u prsnom mišiću i mišićju buta svake vrste posebno, a dobivene razlike uspoređene su i između svih vrsta. U mastima istraživanih vrsta pernate divljači praćen je sadržaj zasićenih i nazasićenih masnih kiselina te sadržaj pojedinačnih masnih kiselina iz skupine MUFA i PUFA. S aspekta ishrane ljudi interes je bio usmjeren posebice na sadržaj masnih kiselina iz skupine ω-9, ω-6 i ω-3 te na međusobni odnos ω-3/ω-6 masnih kiselina. Na temelju dobivenih rezultata istraživanja procijenjena je nutritivna vrijednost masti u mesu
navedene pernate divljači.

Ključne riječi

pernata divljač; prsni mišić; mišić buta; mast; masne kiseline

Hrčak ID:

57011

URI

https://hrcak.srce.hr/57011

Datum izdavanja:

12.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.243 *