Izvorni znanstveni članak
Potencijal otpadne vode mljekarske industrije za proces denitrifikacije
Tibela Landeka Dragičević
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, Zagreb
Marijana Zanoški Hren
Dijana Grgas
Igor Buzdum
Mirjana Čurlin
Sažetak
U ovom radu istražen je potencijal otpadne vode mljekarske industrije za proces denitrifikacije pomoću mikrobne kulture nitrifikanata i denitrifikanata. Cilj rada je bio ukloniti nitrat koristeći organske sastojke iz otpadne vode industrije prerade mlijeka kao elektron donore. Minimalan omjer KPK/ NO3-N (KPK-kemijska potrošnja kisika/NO3-N-nitratni dušik) potreban za postizanje potpune redukcije NO3-N iznosi 10. Mikrobna kultura nitrifikanata i denitrifikanata, prethodno prilagođena na otpadnu vodu mljekarske industrije, provodi redukciju nitrata uz različitu brzinu iskorištenja supstrata. U početku denitrifikacije mikrobna kultura troši lako razgradivi KPK i postiže brzinu denitrifikacije od 5,75 mg NO3-N/Lh. Daljnja razgradnja zbiva se uz brzinu denitrifikacije od 1,7 mg NO3 N/Lh.
Ključne riječi
denitrifikacija; mikrobna kultura nitrifikanata i denitrifikanata; otpadna voda mljekarske industrije
Hrčak ID:
59016
URI
Datum izdavanja:
29.9.2010.
Posjeta: 2.629 *