Izvorni znanstveni članak
Utjecaj vrijednosti temperaturno-humidnog indeksa na dnevnu proizvodnju mliječnih goveda
Vesna Gantner
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Svetog Trojstva 3, Osijek, Hrvatska
Pero Mijić
Krešimir Kuterovac
Drago Solić
Ranko Gantner
Sažetak
Ciljevi su provedenoga istraživanja bili utvrditi mikroklimatske uvjete u proizvodnim objektima u tri klimatske regije Hrvatske (istočna, mediteranska te centralna) te evaluirati utjecaj vrijednosti temperatutno-humidnog indeksa (THI) na dnevnu proizvodnju mliječnih goveda. U tom je cilju iz baze podataka HPA (Hrvatske poljoprivredne agencije) ekstrahirano 1675686 dnevnih zapisa prikupljenih u razdoblju od siječnja 2005. do travnja 2010. godine. Za procjenu utjecaja THI na dnevnu proizvodnju mliječnih goveda korišten je model fiksnih utjecaja u kojem su uvaženi utjecaji stadija laktacije, pasmine, sezone telenja, sezone mjerenja, te THI grupe (T1 - THI≤72; T2 - THI>72). Model je apliciran zasebno po razredima redoslijeda laktacije (P1, P2, P3, P4 i P5) te regije. Tijekom analiziranog razdoblja, najviše prosječne mjesečne vrijednosti ambijentalne temperature utvrđene su u mediteranskoj, najviše prosječne mjesečne vrijednosti relativne vlage utvrđene su u centralnoj, dok su najviše prosječne mjesečne vrijednosti temperaturno-humidnog indeksa (THI) utvrđene u mediteranskoj regiji. Toplinsko stresni uvjeti indicirani prosječnom dnevnom vrijednošću THI>72 utvrđeni su tijekom proljetne i ljetne sezone u svim analiziranim regijama. Odsustvo toplinsko stresnih uvjeta tijekom jesenske i zimske sezone karakteriziralo je sve tri regije. Visoko signifikantan (P<0.01) pad dnevne količine mlijeka te dnevnog sadržaja mliječne masti i bjelančevina uzrokovan povišenom vrijednošću THI utvrđen je u svih grla neovisno o redoslijedu laktacije te u svim klimatskim regijama. Nadalje, najizraženiji negativni utjecaj toplinskog stresa utvrđen je u istočnoj regiji. Tijekom razdoblja toplinskog stresa, s ciljem minimalizacije utjecaja istog, neophodna je prilagodba managementa u stadu mliječnih grla. Uzgajivačima su na raspolaganju različiti alati za borbu protiv toplinskog stresa. Na primjer, hlađenje okoliša omogućuje unos dostatne količine krmiva dok prikladan sastav obroka osigurava dostatan unos hranjiva. Navedeno omogućava održavanje optimalne proizvodnje mlijeka.
Ključne riječi
mliječna goveda; dnevna proizvodnja; temperaturno-humidni indeks
Hrčak ID:
65205
URI
Datum izdavanja:
15.3.2011.
Posjeta: 11.687 *