Izvorni znanstveni članak
Enzimska hidroliza otpadaka tune (Thunnus albacares) pomoću proteaze Protamex
Huong Thi My Nguyen
; Nha Trang University, 2 Nguyen Dinh Chieu, Nha Trang, Vietnam
Khalifa Serigne Babacar Sylla
; IFREMER, rue de l'île d'Yeu, BP 21105, FR-44311 Nantes, France
Zo Randriamahatody
; IFREMER, rue de l'île d'Yeu, BP 21105, FR-44311 Nantes, France
Clair Donnay-Moreno
; IFREMER, rue de l'île d'Yeu, BP 21105, FR-44311 Nantes, France
Jacques Moreau
; ENSAT, avenue de l'Agrobiopole, BP 32607 Auzeville-Tolosane, FR-31326 Castanet-Tolosan cedex, France
Luyen Thi Tran
; Nha Trang University, 2 Nguyen Dinh Chieu, Nha Trang, Vietnam
Jean Pascal Bergé
; IFREMER, rue de l'île d'Yeu, BP 21105, FR-44311 Nantes, France
Sažetak
Ispitana je dugotrajna proteoliza otpadaka tune (glava, utroba i repova) pomoću proteaze Protamex, enzima širokoga spektra djelovanja. Nakon hidrolize prikupljene su dvije frakcije: topljiva vodena faza i netopljivi mulj. Određen je kemijski sastav svake frakcije i molekularna masa topljivih peptida. Nakon 12 sati postignut je stupanj hidrolize od 32,3 % za glave, 16,8 % za utrobe i 22,2 % za repove. U topljivim frakcijama dobivenim iz glava tune bilo je 73,6 % dušika, iz utroba 82,7 %, a iz repova 85,8 %. Analizom raspodjele lipida uočeno je da je većina lipida ostala u netopljivom mulju. Takva bi proteoliza mogla biti korisna za proizvodnju različitih frakcija: jedne bogate peptidima male i srednje molekularne mase i siromašne lipidima, te druge koja sadržava netopljive proteine i većinu lipida.
Ključne riječi
tuna; otpaci; proteoliza; udjel dušika; hidrolizati ribljih proteina
Hrčak ID:
65525
URI
Datum izdavanja:
21.3.2011.
Posjeta: 7.499 *