hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Prilog proučavanju topljivosti mlijeka u prahu i sastav i struktura čestice mlijeka u prahu kao faktori njegove topljivosti

Marija Crnobori ; "Pionir" tvornica mlječnog praška, Županja

Puni tekst: hrvatski, pdf (468 KB) str. 7-10 preuzimanja: 749* citiraj
APA 6th Edition
Crnobori, M. (1968). Prilog proučavanju topljivosti mlijeka u prahu i sastav i struktura čestice mlijeka u prahu kao faktori njegove topljivosti. Mljekarstvo, 18 (1), 7-10. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/67632
MLA 8th Edition
Crnobori, Marija. "Prilog proučavanju topljivosti mlijeka u prahu i sastav i struktura čestice mlijeka u prahu kao faktori njegove topljivosti." Mljekarstvo, vol. 18, br. 1, 1968, str. 7-10. https://hrcak.srce.hr/67632. Citirano 16.01.2021.
Chicago 17th Edition
Crnobori, Marija. "Prilog proučavanju topljivosti mlijeka u prahu i sastav i struktura čestice mlijeka u prahu kao faktori njegove topljivosti." Mljekarstvo 18, br. 1 (1968): 7-10. https://hrcak.srce.hr/67632
Harvard
Crnobori, M. (1968). 'Prilog proučavanju topljivosti mlijeka u prahu i sastav i struktura čestice mlijeka u prahu kao faktori njegove topljivosti', Mljekarstvo, 18(1), str. 7-10. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/67632 (Datum pristupa: 16.01.2021.)
Vancouver
Crnobori M. Prilog proučavanju topljivosti mlijeka u prahu i sastav i struktura čestice mlijeka u prahu kao faktori njegove topljivosti. Mljekarstvo [Internet]. 1968 [pristupljeno 16.01.2021.];18(1):7-10. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/67632
IEEE
M. Crnobori, "Prilog proučavanju topljivosti mlijeka u prahu i sastav i struktura čestice mlijeka u prahu kao faktori njegove topljivosti", Mljekarstvo, vol.18, br. 1, str. 7-10, 1968. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/67632. [Citirano: 16.01.2021.]

Sažetak
Mlijeko u prahu ima komplicirani kemijski sastav i fizičku građu svojih čestica, pa zato i njegovo otapanje u vodi predstavlja također komplicirani proces. Prilikom otapanja mlijeka u prahu u vodi dolazi do stvaranja prave otopine, koloidne otopine i emulzije. Pravu otopinu čine: mliječni šećer i topljive soli (kloridi K, Na, fosfati, Ca, Mg), koloidnu otopinu čine: kazein i netopljive soli (fosfati, Ca i Mg), dok emulziju čini mliječna mast.

Ključne riječi
mlijeko u prahu; topljivost

Hrčak ID: 67632

URI
https://hrcak.srce.hr/67632

Posjeta: 984 *