hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na viskozitet otopina β-laktoglobulina

Danijela Marjanović ; Department Food Technology and Biochemistry, University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Nemanjina 6, Belgrade, Serbia
Snežana Jovanović
Albert Baars
Miroljub Barać

Puni tekst: engleski, pdf (864 KB) str. 135-144 preuzimanja: 611* citiraj
APA 6th Edition
Marjanović, D., Jovanović, S., Baars, A. i Barać, M. (2011). Effects of high hidrostatic pressure on the viscosity of β-lactoglobulin solution. Mljekarstvo, 61 (2), 135-144. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/69090
MLA 8th Edition
Marjanović, Danijela, et al. "Effects of high hidrostatic pressure on the viscosity of β-lactoglobulin solution." Mljekarstvo, vol. 61, br. 2, 2011, str. 135-144. https://hrcak.srce.hr/69090. Citirano 18.10.2019.
Chicago 17th Edition
Marjanović, Danijela, Snežana Jovanović, Albert Baars i Miroljub Barać. "Effects of high hidrostatic pressure on the viscosity of β-lactoglobulin solution." Mljekarstvo 61, br. 2 (2011): 135-144. https://hrcak.srce.hr/69090
Harvard
Marjanović, D., et al. (2011). 'Effects of high hidrostatic pressure on the viscosity of β-lactoglobulin solution', Mljekarstvo, 61(2), str. 135-144. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/69090 (Datum pristupa: 18.10.2019.)
Vancouver
Marjanović D, Jovanović S, Baars A, Barać M. Effects of high hidrostatic pressure on the viscosity of β-lactoglobulin solution. Mljekarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 18.10.2019.];61(2):135-144. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69090
IEEE
D. Marjanović, S. Jovanović, A. Baars i M. Barać, "Effects of high hidrostatic pressure on the viscosity of β-lactoglobulin solution", Mljekarstvo, vol.61, br. 2, str. 135-144, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/69090. [Citirano: 18.10.2019.]

Sažetak
U radu su prikazani novi eksperimentalni podaci o viskozitetu vodene otopine β-laktoglobulina na visokim tlakovima. Eksperimentalno ispitivanje temeljeno je na primjeni in-situ tehnike mjerenja viskoziteta otopine. Za mjerenja korišten je Rolling ball viskozimetar s različitim kutovima nagiba koji je prilagođen radu na visokim tlakovima. Određivanje viskoziteta otopine vršeno je s ciljem utvrđivanja reverzibilnih i ireverzibilnih promjena strukture molekula β-laktoglobulina. Za eksperimentalna mjerenja korištene su otopine koncentracije 0.01, 0.02, 0.03, 0.04, 0.05 i 0.06 g/g, a izložene su tlakovima od 0.1 do 600 MPa. Rezultati ispitivanja pokazuju da tlakovi do 100 MPa ne utječu bitnije na viskozitet otopine β-laktoglobulina. S povišenjem tlaka, između 100 i 300 MPa, viskozitet otopine značajno raste ukazujući na promjene strukture molekula β-laktoglobulina. Daljnji porast tlaka iznad 300 MPa dovodi do daljnjeg
povećanja viskoziteta uslijed nereverzibilnih i izraženijih promjena proteina, denaturacije i agregacije. Strukturne promjene β-laktoglobulina koje su izazvane visokim tlakovima utječu i na hidrataciju molekula β-laktoglobulina. Na tlakovima između 100 i 300 MPa zapaženo je značajno povećanje relativne hidratacije, što može biti posljedica strukturnih promjena s jedne, i povećanja broja molekula vode koje su asocirane s molekulama proteina - s druge strane. Na višim tlakovima javljaju se ireverzibilna denaturacija i agregacija proteina, koja nastaje kao posljedica uspostavljanja intermolekularnih disulfidnih veza. Uslijed toga ne dolazi do povećanja hidratacije molekula β-laktoglobulina, naprotiv na tlakovima između 400 i 600 MPa hidratacija proteina blago
se smanjuje.

Ključne riječi
β-lakotoglobulin; visoki tlakovi; viskozitet; in-situ tehnike; funkcionalna svojstva

Hrčak ID: 69090

URI
https://hrcak.srce.hr/69090

[engleski]

Posjeta: 955 *