Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Određivanje sadržaja masti u mlijeku po Gerberovoj metodi

Dimitrije Sabadoš ; Poljoprivredni fakultet, Zagreb
Branka Rajšić


Puni tekst: hrvatski pdf 874 Kb

str. 220-227

preuzimanja: 557

citiraj


Sažetak

Uzorci mlijeka moraju biti temperirani n a 20 °C, ali u širokoj praksi je to teško postići, te može zadovoljiti i raspon od 18-22 °C. Ako je mlijeko bilo konzervirano, tj. stajalo je duže vremena na običnoj ili niskoj temperaturi, treba ga prethodno zagrijati, najbolje na 38 °C, maksimalno do 40 °C, a zatim kruženjem sadržaja bočice i okretanjem bočice (8-10 puta) tako promiješati da se mliječna mast sa stijena bočice i sa čepa potpuno otopi i jednolično razdijeli.

Ključne riječi

mlijeko; mliječna mast; Gerberova metoda

Hrčak ID:

70486

URI

https://hrcak.srce.hr/70486

Datum izdavanja:

1.10.1964.

Posjeta: 1.458 *