hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj toplinske obrade i dugoročnog uskladištenja na pojedine frakcije proteina u VTS mlijeku

Ivica Vujičić ; Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
Branka Bačić

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 26-34 preuzimanja: 351* citiraj
APA 6th Edition
Vujičić, I. i Bačić, B. (1970). Utjecaj toplinske obrade i dugoročnog uskladištenja na pojedine frakcije proteina u VTS mlijeku. Mljekarstvo, 20 (2), 26-34. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/70753
MLA 8th Edition
Vujičić, Ivica i Branka Bačić. "Utjecaj toplinske obrade i dugoročnog uskladištenja na pojedine frakcije proteina u VTS mlijeku." Mljekarstvo, vol. 20, br. 2, 1970, str. 26-34. https://hrcak.srce.hr/70753. Citirano 14.05.2021.
Chicago 17th Edition
Vujičić, Ivica i Branka Bačić. "Utjecaj toplinske obrade i dugoročnog uskladištenja na pojedine frakcije proteina u VTS mlijeku." Mljekarstvo 20, br. 2 (1970): 26-34. https://hrcak.srce.hr/70753
Harvard
Vujičić, I., i Bačić, B. (1970). 'Utjecaj toplinske obrade i dugoročnog uskladištenja na pojedine frakcije proteina u VTS mlijeku', Mljekarstvo, 20(2), str. 26-34. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/70753 (Datum pristupa: 14.05.2021.)
Vancouver
Vujičić I, Bačić B. Utjecaj toplinske obrade i dugoročnog uskladištenja na pojedine frakcije proteina u VTS mlijeku. Mljekarstvo [Internet]. 1970 [pristupljeno 14.05.2021.];20(2):26-34. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70753
IEEE
I. Vujičić i B. Bačić, "Utjecaj toplinske obrade i dugoročnog uskladištenja na pojedine frakcije proteina u VTS mlijeku", Mljekarstvo, vol.20, br. 2, str. 26-34, 1970. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/70753. [Citirano: 14.05.2021.]

Sažetak
Kratkotrajna visoko temperaturna toplotna obrada mlijeka u cilju sterilizacije izaziva niz kemijskih promjena na gotovo svim njegovim sastojcima. U takvom VTS (visoko temperaturno steriliziranom - UHT) mlijeku kemijske promjene se odražavaju i na njegove fizičke osobine kao što su promjena ukusa, mirisa i destabilizacije proteina u obliku pojave želiranja i tzv. sedimenta.

Ključne riječi
VTS mlijeko; protein; toplinska obrada

Hrčak ID: 70753

URI
https://hrcak.srce.hr/70753

Posjeta: 552 *