Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj toplinske obrade i dugoročnog uskladištenja na pojedine frakcije proteina u VTS mlijeku

Ivica Vujičić ; Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
Branka Bačić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.349 Kb

str. 26-34

preuzimanja: 538

citiraj


Sažetak

Kratkotrajna visoko temperaturna toplotna obrada mlijeka u cilju sterilizacije izaziva niz kemijskih promjena na gotovo svim njegovim sastojcima. U takvom VTS (visoko temperaturno steriliziranom - UHT) mlijeku kemijske promjene se odražavaju i na njegove fizičke osobine kao što su promjena ukusa, mirisa i destabilizacije proteina u obliku pojave želiranja i tzv. sedimenta.

Ključne riječi

VTS mlijeko; protein; toplinska obrada

Hrčak ID:

70753

URI

https://hrcak.srce.hr/70753

Datum izdavanja:

2.2.1970.

Posjeta: 952 *