hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu

Jelka Pleadin ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska 143, Zagreb
Ana Vulić ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska 143, Zagreb
Nina Perši ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Savska 143, Zagreb
Dinka Milić ; Svinjogojska farma Dubravica, Pavla Štoosa 109, Dubravica

Puni tekst: hrvatski, pdf (120 KB) str. 26-30 preuzimanja: 477* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Vulić, A., Perši, N. i Milić, D. (2011). Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (1), 26-30. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72567
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 1, 2011, str. 26-30. https://hrcak.srce.hr/72567. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Ana Vulić, Nina Perši i Dinka Milić. "Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 1 (2011): 26-30. https://hrcak.srce.hr/72567
Harvard
Pleadin, J., et al. (2011). 'Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(1), str. 26-30. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72567 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Pleadin J, Vulić A, Perši N, Milić D. Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 18.07.2019.];XIII(1):26-30. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72567
IEEE
J. Pleadin, A. Vulić, N. Perši i D. Milić, "Učinak subkronične primjene raktopamina na kemijski sastav i razine ostataka u svinjskom mesu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 1, str. 26-30, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72567. [Citirano: 18.07.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (63 KB) str. 30-31 preuzimanja: 246* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Vulić, A., Perši, N. i Milić, D. (2011). The eff ect of subchronic ractopamine treatment on chemical composition and levels of remains in pig meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (1), 30-31. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/72567
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "The eff ect of subchronic ractopamine treatment on chemical composition and levels of remains in pig meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 1, 2011, str. 30-31. https://hrcak.srce.hr/72567. Citirano 18.07.2019.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Ana Vulić, Nina Perši i Dinka Milić. "The eff ect of subchronic ractopamine treatment on chemical composition and levels of remains in pig meat." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 1 (2011): 30-31. https://hrcak.srce.hr/72567
Harvard
Pleadin, J., et al. (2011). 'The eff ect of subchronic ractopamine treatment on chemical composition and levels of remains in pig meat', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(1), str. 30-31. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/72567 (Datum pristupa: 18.07.2019.)
Vancouver
Pleadin J, Vulić A, Perši N, Milić D. The eff ect of subchronic ractopamine treatment on chemical composition and levels of remains in pig meat. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 18.07.2019.];XIII(1):30-31. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72567
IEEE
J. Pleadin, A. Vulić, N. Perši i D. Milić, "The eff ect of subchronic ractopamine treatment on chemical composition and levels of remains in pig meat", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 1, str. 30-31, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/72567. [Citirano: 18.07.2019.]

Sažetak
Sažetak
Svrha ovog istraživanja bila je ispitati učinak β-adrenergičkog agonista raktopamina na kemijski sastav svinjskog mesa te uvrditi
razine ostataka koji se u njemu kumuliraju nakon primjene anaboličkog tretmana na svinjama kao pokusnim životinjama.Raktopamin
je primjenjen peroralno u subkroničnoj dozi od 0,1 mg/kg tjelesne težine svakodnevno tijekom 28 dana. Po završetku tretmana,
u uzorcima mesa uzorkovanim od tretiranih životinja prvog, trećeg i osmog dana nakon primjene, te uzorcima kontrolnih životinja,
ispitan je kemijski sastav određivanjem udjela vode bjelančevina, masti i kolagena. Primjenom imunoenzimske metode u uzorcima
mesa određene su i koncentracije ostataka raktopamina. Rezultati istraživanja nisu ukazali na značajne promjene u kemijskom
sastavu mesa tretiranih životinja te je utvrđena slaba kumulacija ostataka raktopamina u mesu sa vršnim srednjim vrijednostima
koncentracija od 391±62 ng/kg i 450±65 ng/kg prvog dana nakon primjene. Trećeg i osmog dana koncentracije raktopamina u svim
analiziranim uzorcima imale su vrijednosti podjednake limitu detekcije (300 ng/kg) ispitne metode ili ostaci nisu detektirani.

Ključne riječi
raktopamin; anabolički tretman; svinje; kemijski sastav mesa; ostaci u mesu

Hrčak ID: 72567

URI
https://hrcak.srce.hr/72567

[engleski]

Posjeta: 922 *