hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s tritikale

Darko Uher ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Zvonimir Štafa
Mihaela Blažinkov

Puni tekst: hrvatski, pdf (697 KB) str. 339-355 preuzimanja: 358* citiraj
APA 6th Edition
Uher, D., Štafa, Z. i Blažinkov, M. (2005). Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s tritikale. Mljekarstvo, 55 (4), 339-355. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/500
MLA 8th Edition
Uher, Darko, et al. "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s tritikale." Mljekarstvo, vol. 55, br. 4, 2005, str. 339-355. https://hrcak.srce.hr/500. Citirano 19.10.2019.
Chicago 17th Edition
Uher, Darko, Zvonimir Štafa i Mihaela Blažinkov. "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s tritikale." Mljekarstvo 55, br. 4 (2005): 339-355. https://hrcak.srce.hr/500
Harvard
Uher, D., Štafa, Z., i Blažinkov, M. (2005). 'Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s tritikale', Mljekarstvo, 55(4), str. 339-355. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/500 (Datum pristupa: 19.10.2019.)
Vancouver
Uher D, Štafa Z, Blažinkov M. Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s tritikale. Mljekarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 19.10.2019.];55(4):339-355. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/500
IEEE
D. Uher, Z. Štafa i M. Blažinkov, "Utjecaj bakterizacije i prihrane dušikom na prinos i krmnu vrijednost ozimog graška u smjesi s tritikale", Mljekarstvo, vol.55, br. 4, str. 339-355, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/500. [Citirano: 19.10.2019.]

Sažetak
Dvogodišnjim istraživanjima (1999. do 2001. g.) utvrđivan je utjecaj bakterizacije sjemena ozimog graška kao i utjecaj prihrane dušikom na broj i aktivnost kvržica na korijenu graška, na prinos zelene mase, suhe tvari i na krmnu vrijednost smjese graška cv. Maksimirski ozimi i tritikale cv. Clercal. Prije sjetve izvršena je predsjetvena bakterizacija sjemena graška autohtonim sojem Rhizobium leguminosarum bv. viciae iz zbirke Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Najveći ukupni broj kvržica na korijenu graška (141), kao i aktivni broj kvržica (133) utvrđen je na bakteriziranoj varijanti. Prosječni prinosi zelene mase smjese iznosili su od 48,2 t ha-1 (kontrola) do 52,1 t ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi suhe tvari iznosili su od 11,6 t ha-1 (kontrola) do 13,3 t ha-1 (prihrana dušikom). Prinosi sirovih bjelančevina graška u 2001. g. varirali su od 196 kg ha-1 (kontrola) do 333 kg ha-1 (prihrana dušikom), a tritikale od 1 562 kg ha-1 (kontrola) do 2 105 kg ha-1 (prihrana dušikom). Ukupni prinosi sirovih bjelančevina smjese iznosili su od 1 758 kg ha-1 (kontrola) do 2 438 kg ha-1 (prihrana dušikom).

Ključne riječi
bakterizacija; prihrana dušikom; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; krmna vrijednost

Hrčak ID: 500

URI
https://hrcak.srce.hr/500

[engleski]

Posjeta: 640 *