hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol. 56 No. 3, 2006.

Pregledni rad

Proizvodnja, svojstva i fermentacija sojinog mlijeka

Rajka Božanić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Laboratorij za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (257 KB) str. 233-254 preuzimanja: 3.506* citiraj
APA 6th Edition
Božanić, R. (2006). Proizvodnja, svojstva i fermentacija sojinog mlijeka. Mljekarstvo, 56 (3), 233-254. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/7219
MLA 8th Edition
Božanić, Rajka. "Proizvodnja, svojstva i fermentacija sojinog mlijeka." Mljekarstvo, vol. 56, br. 3, 2006, str. 233-254. https://hrcak.srce.hr/7219. Citirano 23.01.2019.
Chicago 17th Edition
Božanić, Rajka. "Proizvodnja, svojstva i fermentacija sojinog mlijeka." Mljekarstvo 56, br. 3 (2006): 233-254. https://hrcak.srce.hr/7219
Harvard
Božanić, R. (2006). 'Proizvodnja, svojstva i fermentacija sojinog mlijeka', Mljekarstvo, 56(3), str. 233-254. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/7219 (Datum pristupa: 23.01.2019.)
Vancouver
Božanić R. Proizvodnja, svojstva i fermentacija sojinog mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2006 [pristupljeno 23.01.2019.];56(3):233-254. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/7219
IEEE
R. Božanić, "Proizvodnja, svojstva i fermentacija sojinog mlijeka", Mljekarstvo, vol.56, br. 3, str. 233-254, 2006. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/7219. [Citirano: 23.01.2019.]

Sažetak
Soja je sve interesantnija namirnica zbog svojih izvanrednih nutritivnih i zdravstvenih karakteristika. U zapadnim zemljama sojino je mlijeko namijenjeno populaciji koja ne može konzumirati kravlje mlijeko, bilo zbog toga što je laktoza netolerantna, zbog alergija na proteine mlijeka ili zbog uvjerenja ne konzumira namirnice životinjskog podrijetla. Fermentacijom sojinog mlijeka bakterijama mliječne kiseline značajno se povećava zdravstvena vrijednost ove namirnice. U ovom je radu opisan sastav sojina zrna s posebnim osvrtom na proteine, lipide i ugljikohidrate soje te antinutritivne faktore i sojine izoflavone. Prikazan je sastav i proizvodnja sojinog mlijeka te njegova nutritivna vrijednost. Opisane su prednosti fermentacije soje i sojina mlijeka, osobito s probiotičkim bakterijama mliječne kiseline.

Ključne riječi
soja; sojino mlijeko; fermentacija; probiotičke bakterije

Hrčak ID: 7219

URI
https://hrcak.srce.hr/7219

[engleski]

Posjeta: 5.234 *