Poticanje biosinteze bakteriocina kod različitih probiotičkih sojeva kokulitvacijom s mljekarskom kulturom Lactococcus lactis
Blaženka Kos Jasna Beganović
orcid.org/0000-0003-1374-1097
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory for Antibiotics, Enzymes, Probiotics and Starter Cultures Technology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Lina Jurašić Martina Švađumović Andreja Leboš Pavunc Ksenija Uroić Jagoda Šušković
APA 6th Edition Kos, B., Beganović, J., Jurašić, L., Švađumović, M., Leboš Pavunc, A., Uroić, K. i Šušković, J. (2011). Coculture-inducible bacteriocin biosynthesis of different probiotic strains by dairy starter culture Lactococcus lactis. Mljekarstvo, 61 (4), 273-282. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/75422
MLA 8th Edition Kos, Blaženka, et al. "Coculture-inducible bacteriocin biosynthesis of different probiotic strains by dairy starter culture Lactococcus lactis." Mljekarstvo, vol. 61, br. 4, 2011, str. 273-282. https://hrcak.srce.hr/75422. Citirano 20.01.2021.
Chicago 17th Edition Kos, Blaženka, Jasna Beganović, Lina Jurašić, Martina Švađumović, Andreja Leboš Pavunc, Ksenija Uroić i Jagoda Šušković. "Coculture-inducible bacteriocin biosynthesis of different probiotic strains by dairy starter culture Lactococcus lactis." Mljekarstvo 61, br. 4 (2011): 273-282. https://hrcak.srce.hr/75422
Harvard Kos, B., et al. (2011). 'Coculture-inducible bacteriocin biosynthesis of different probiotic strains by dairy starter culture Lactococcus lactis', Mljekarstvo, 61(4), str. 273-282. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/75422 (Datum pristupa: 20.01.2021.)
Vancouver Kos B, Beganović J, Jurašić L, Švađumović M, Leboš Pavunc A, Uroić K i sur. Coculture-inducible bacteriocin biosynthesis of different probiotic strains by dairy starter culture Lactococcus lactis. Mljekarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 20.01.2021.];61(4):273-282. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75422
IEEE B. Kos, et al., "Coculture-inducible bacteriocin biosynthesis of different probiotic strains by dairy starter culture Lactococcus lactis", Mljekarstvo, vol.61, br. 4, str. 273-282, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75422. [Citirano: 20.01.2021.]
Sažetak Biosinteza bakteriocina pomoću probiotičkih sojeva doprinosi njihovoj kolonizaciji epitelnih stanica domaćina, njegovoj zaštiti od patogena te uspostavljanju probiotičkog soja u kompetitivnom okolišu prisutnom u gastrointestinalnom sustavu domaćina, a osobito se istražuje njihova bakteriocinska aktivnost važna za primjenu kao biokonzervansa, posebno u proizvodnji mliječnih proizvoda. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati antimikrobno djelovanje probiotičkih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4, Enterococcus faecium L3, s posebnim osvrtom na biosintezu bakteriocina. Antibakterijska aktivnost navedenih probiotičkih sojeva ispitana je prema predstavnicima istih i srodnih bakterijskih vrsta te prema različitim test mikroorganizmima, učestalim uzročnicima kvarenja hrane, te uzročnicima crijevnih infekcija. Istražena je i mogućnost induciranja biosinteze bakteriocina pomoću
Lactococcus lactis subsp. lactis LMG 9450, jedne od najvažnijih starter kultura u proizvodnji sireva. Bakteriocinska aktivnost soja Lactobacillus helveticus M92 potvrđena je pomoću lančane reakcije polimerazom uz primjenu specifičnih početnica za gen koji kodira za bakteriocin helveticin. Svi probiotički sojevi su pokazali bakteriocinsko djelovanje prema Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1, Bacillus subtilis ATCC 6633, Bacillus cereus TM2, što je važno funkcionalno svojstvo u mehanizmu kompetitivne ekskluzije koja probiotičkim sojevima omogućuje selektivnu prednost pred nepoželjnim mikroorganizmima u gastrointestinalnom sustavu domaćina. Prema dobivenim rezultatima žive stanice Lc. lactis subsp. lactis LMG 9450 induciraju bakteriocinsku aktivnost ispitivanih probiotičkih sojeva, a pri tome sama starter kultura nije bila osjetljiva na djelovanje bakteriocina.