hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Aflatoksin M1 u mliječnim međuproduktima nastalim u proizvodnji Manchego sira: razdioba i postojanost

R. Rubio ; Departamento de Ciencia y Tecnología Agroforestal y Genética, ETSIA-IDR, Universidad de Castilla-La Mancha, Campus Universitario s/n, 02071, Albacete, Spain
V.J. Moya
M.I. Berruga
M.P. Molina
A. Molina

Puni tekst: engleski, pdf (582 KB) str. 283-290 preuzimanja: 1.020* citiraj
APA 6th Edition
Rubio, R., Moya, V.J., Berruga, M.I., Molina, M.P. i Molina, A. (2011). Aflatoxin M1 in the intermediate dairy products from Manchego cheese production: distribution and stability. Mljekarstvo, 61 (4), 283-290. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/75423
MLA 8th Edition
Rubio, R., et al. "Aflatoxin M1 in the intermediate dairy products from Manchego cheese production: distribution and stability." Mljekarstvo, vol. 61, br. 4, 2011, str. 283-290. https://hrcak.srce.hr/75423. Citirano 20.01.2021.
Chicago 17th Edition
Rubio, R., V.J. Moya, M.I. Berruga, M.P. Molina i A. Molina. "Aflatoxin M1 in the intermediate dairy products from Manchego cheese production: distribution and stability." Mljekarstvo 61, br. 4 (2011): 283-290. https://hrcak.srce.hr/75423
Harvard
Rubio, R., et al. (2011). 'Aflatoxin M1 in the intermediate dairy products from Manchego cheese production: distribution and stability', Mljekarstvo, 61(4), str. 283-290. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/75423 (Datum pristupa: 20.01.2021.)
Vancouver
Rubio R, Moya VJ, Berruga MI, Molina MP, Molina A. Aflatoxin M1 in the intermediate dairy products from Manchego cheese production: distribution and stability. Mljekarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 20.01.2021.];61(4):283-290. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75423
IEEE
R. Rubio, V.J. Moya, M.I. Berruga, M.P. Molina i A. Molina, "Aflatoxin M1 in the intermediate dairy products from Manchego cheese production: distribution and stability", Mljekarstvo, vol.61, br. 4, str. 283-290, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75423. [Citirano: 20.01.2021.]

Sažetak
U istraživanju je utvrđivana razdioba aflatoksina M1 (AFM1) u grušu, sirutki, Manchego siru, tradicionalnom španjolskom Requesón siru načinjenom od sirutke i Requesón sirutki te njegova stabilnost tijekom dva različita tretmana hlađenja. Svježe ovčje mlijeko je “umjetno” kontaminirano s AFM1 u završnoj koncentraciji od 50 i 100 ng kg-1 i korišteno je u proizvodnji Manchego sira. Koncentracije AFM1 mjerene su HPLC fluorometrijskom detekcijom nakon potpunog pročišćavanja imunoafinitetnim postupkom. Srednje vrijednosti koncentracija AFM1 u proizvedenom grušu i Manchego siru bile su oko 2 do 3 puta veće od prvotnog mlijeka od kojeg su načinjeni, a razine toksina zaostale u sirutki bile su 42,3 % i 51,3 % od početne koncentracije. U Requesón uzorcima srednje AFM1 vrijednosti bile su 1,7 puta veće od onih u uzorcima sirutke, dok su AFM1 koncentracije 33,7 % i 44,4 % utvrđene u mlijeku, također utvrđene i u odgovarajućim uzorcima Requesón sirutke. Kratka razdoblja hlađenja i zamrzavanja nisu utjecala na razinu toksina u grušu i Requesón uzorcima. U slučaju kada je ovčje mlijeko namijenjeno za proizvodnju Manchego sira kontaminirano s AFM1 na razini EU-propisa (50 ng kg-1), ili dvostruko većom od te granice, određena koncentracija tog toksina pojavit će se u prerađevinama, ali će vrijednosti biti znatno niže od toksičnih doza (podnošljive dnevne doze = 2 ng kg-1 tjelesne mase dnevno), što predstavlja određeni problem za ljudsko zdravlje.

Ključne riječi
aflatoksin M1; ovčje mlijeko; gruš; sirutka; sir

Hrčak ID: 75423

URI
https://hrcak.srce.hr/75423

[engleski]

Posjeta: 1.622 *