hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira

Marijana Blažić
Blaženka Kos   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1711-316X ; Prehrambeno- biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Carlos A. Zalazar
Susana Bernal
Carlos Meinardi
Bojan Matijević

Puni tekst: hrvatski, pdf (629 KB) str. 291-300 preuzimanja: 609* citiraj
APA 6th Edition
Blažić, M., Kos, B., Zalazar, C.A., Bernal, S., Meinardi, C. i Matijević, B. (2011). Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira. Mljekarstvo, 61 (4), 291-300. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/75424
MLA 8th Edition
Blažić, Marijana, et al. "Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira." Mljekarstvo, vol. 61, br. 4, 2011, str. 291-300. https://hrcak.srce.hr/75424. Citirano 27.01.2021.
Chicago 17th Edition
Blažić, Marijana, Blaženka Kos, Carlos A. Zalazar, Susana Bernal, Carlos Meinardi i Bojan Matijević. "Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira." Mljekarstvo 61, br. 4 (2011): 291-300. https://hrcak.srce.hr/75424
Harvard
Blažić, M., et al. (2011). 'Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira', Mljekarstvo, 61(4), str. 291-300. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/75424 (Datum pristupa: 27.01.2021.)
Vancouver
Blažić M, Kos B, Zalazar CA, Bernal S, Meinardi C, Matijević B. Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira. Mljekarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 27.01.2021.];61(4):291-300. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75424
IEEE
M. Blažić, B. Kos, C.A. Zalazar, S. Bernal, C. Meinardi i B. Matijević, "Utjecaj dodatka probiotičkih kultura na svojstva polutvrdog ovčjeg sira", Mljekarstvo, vol.61, br. 4, str. 291-300, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75424. [Citirano: 27.01.2021.]

Sažetak
Dodatak probiotičkih bakterija u fermentirane mliječne napitke bio je predmet mnogih istraživanja, međutim dodatak tih bakterija u sireve, posebno one proizvedene od ovčjeg mlijeka, nije do sada detaljno istražen. Stoga su u ovom radu proizvedeni probiotički polutvrdi ovčji sirevi s dodatkom probiotika Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5. Zrenje sireva se odvijalo 45 dana pri 13 °C i 85 % relativne vlažnosti. Tijekom tog razdoblja određivani su kemijski parametri i provedene su mikrobiološke analize proizvedenih probiotičkih sireva. Dodatak probiotičkih kultura nije značajno utjecao na kemijska i mikrobiološka svojstva proizvedenih sireva u usporedbi s kontrolnim sirevima bez dodatka probiotičkih kultura. Broj živih probiotičkih bakterija održao se na ca 106-107 CFU/g probiotičkih sireva tijekom 45 dana zrenja, što je potvrđeno RAPD metodom. Probiotički polutvrdi ovčji sirevi s bakterijom Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 su imali slična senzorska svojstva sirevima proizvedenim bez dodatka probiotika, dok je dodatak bakterije Lactobacillus acidophilus LA-5 doveo do poboljšanja okusa polutvrdog ovčjeg sira. Dobiveni rezultati pokazuju da je polutvrdi ovčji sir pogodan matriks za primjenu probiotičkih kultura Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 i Lactobacillus acidophilus LA-5.

Ključne riječi
probiotik; polutvrdi ovčji sir; Bifidobacterium animalis subsp. lactis; Lactobacillus acidophilus; bakterije mliječne kiseline

Hrčak ID: 75424

URI
https://hrcak.srce.hr/75424

[engleski]

Posjeta: 1.136 *