hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Metaboličke promjene i iskorištavanje metabolita u proizvodnji mlijeka kod krava u toplinskom stresu

Branislava Belić
Marko R. Cincović ; Departman za veterinarsku medicinu, Poljoprivredni fakultet, Trg D. Obradovića 8, Novi Sad, Vojvodina, Srbija
Anka Popović-Vranješ
Radovan Pejanović
Milan Krajinović

Puni tekst: hrvatski, pdf (822 KB) str. 309-318 preuzimanja: 801* citiraj
APA 6th Edition
Belić, B., Cincović, M.R., Popović-Vranješ, A., Pejanović, R. i Krajinović, M. (2011). Metaboličke promjene i iskorištavanje metabolita u proizvodnji mlijeka kod krava u toplinskom stresu. Mljekarstvo, 61 (4), 309-318. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/75426
MLA 8th Edition
Belić, Branislava, et al. "Metaboličke promjene i iskorištavanje metabolita u proizvodnji mlijeka kod krava u toplinskom stresu." Mljekarstvo, vol. 61, br. 4, 2011, str. 309-318. https://hrcak.srce.hr/75426. Citirano 27.01.2021.
Chicago 17th Edition
Belić, Branislava, Marko R. Cincović, Anka Popović-Vranješ, Radovan Pejanović i Milan Krajinović. "Metaboličke promjene i iskorištavanje metabolita u proizvodnji mlijeka kod krava u toplinskom stresu." Mljekarstvo 61, br. 4 (2011): 309-318. https://hrcak.srce.hr/75426
Harvard
Belić, B., et al. (2011). 'Metaboličke promjene i iskorištavanje metabolita u proizvodnji mlijeka kod krava u toplinskom stresu', Mljekarstvo, 61(4), str. 309-318. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/75426 (Datum pristupa: 27.01.2021.)
Vancouver
Belić B, Cincović MR, Popović-Vranješ A, Pejanović R, Krajinović M. Metaboličke promjene i iskorištavanje metabolita u proizvodnji mlijeka kod krava u toplinskom stresu. Mljekarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 27.01.2021.];61(4):309-318. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75426
IEEE
B. Belić, M.R. Cincović, A. Popović-Vranješ, R. Pejanović i M. Krajinović, "Metaboličke promjene i iskorištavanje metabolita u proizvodnji mlijeka kod krava u toplinskom stresu", Mljekarstvo, vol.61, br. 4, str. 309-318, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75426. [Citirano: 27.01.2021.]

Sažetak
Toplinski stres je veliki ekonomski problem u mliječnom govedarstvu, jer dovodi do smanjene proizvodnje i kvalitete mlijeka. Smanjena proizvodnja i kvaliteta mlijeka nastaje kao posljedica smanjenog unosa hrane i promjena u postapsorpcijskom metabolizmu hranjivih tvari. Cilj ovog rada bio je utvrditi postapsorpcijsku upotrebu glukoze, neesterificiranih masnih kiselina (NEFA), beta hidroksibutirata (BHB) i uree u procesu proizvodnje mlijeka, određivanjem postprandijalne koncentracije metabolita i stupnja ekstrakcije metabolita u mliječnoj žlijezdi. Glukoza se povećano koristi u energetske svrhe u organizmu tijekom djelovanja toplinskog stresa, pa manja količina glukoze dolazi do mliječne žlijezde. Zbog toga opada koncentracija laktoze u mlijeku. Mliječna žlijezda se adaptira na smanjen dotok glukoze i povećano koristi NEFA i BHB za svoje potrebe, što negativno utječe na mliječnu mast i proteine. Urea koja je u povećanoj koncentraciji tijekom toplinskog stresa lako prolazi kroz mliječnu žlijezdu i pokazuje negativan utjecaj na proteine mlijeka. Sve navedeno smanjuje količinu proizvedenog mlijeka. Smanjen dotok glukoze u mliječnu žlijezdu, povećano iskorištavanje NEFA i BHB za proizvodnju mlijeka i povišena koncentracija uree tijekom toplinskog stresa direktno utječu na proizvodnju i kvalitetu mlijeka.

Ključne riječi
mliječne krave; toplinski stres; proizvodnja mlijeka; metabolizam

Hrčak ID: 75426

URI
https://hrcak.srce.hr/75426

[engleski]

Posjeta: 1.409 *