hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Određivanje točke ledišta u uzorcima kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom

Nataša Pintić-Pukec ; Croatian Agricultural Agency, Poljana Križevačka 185, Križevci, Croatia
Zdravko Barać
Ana Dakić
Danijela Stručić
Davorka Blažek

Puni tekst: engleski, pdf (653 KB) str. 336-340 preuzimanja: 2.142* citiraj
APA 6th Edition
Pintić-Pukec, N., Barać, Z., Dakić, A., Stručić, D. i Blažek, D. (2011). Determination of the freezing point in cow milk samples preserved with azidiol. Mljekarstvo, 61 (4), 336-340. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/75429
MLA 8th Edition
Pintić-Pukec, Nataša, et al. "Determination of the freezing point in cow milk samples preserved with azidiol." Mljekarstvo, vol. 61, br. 4, 2011, str. 336-340. https://hrcak.srce.hr/75429. Citirano 28.11.2021.
Chicago 17th Edition
Pintić-Pukec, Nataša, Zdravko Barać, Ana Dakić, Danijela Stručić i Davorka Blažek. "Determination of the freezing point in cow milk samples preserved with azidiol." Mljekarstvo 61, br. 4 (2011): 336-340. https://hrcak.srce.hr/75429
Harvard
Pintić-Pukec, N., et al. (2011). 'Determination of the freezing point in cow milk samples preserved with azidiol', Mljekarstvo, 61(4), str. 336-340. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/75429 (Datum pristupa: 28.11.2021.)
Vancouver
Pintić-Pukec N, Barać Z, Dakić A, Stručić D, Blažek D. Determination of the freezing point in cow milk samples preserved with azidiol. Mljekarstvo [Internet]. 2011 [pristupljeno 28.11.2021.];61(4):336-340. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75429
IEEE
N. Pintić-Pukec, Z. Barać, A. Dakić, D. Stručić i D. Blažek, "Determination of the freezing point in cow milk samples preserved with azidiol", Mljekarstvo, vol.61, br. 4, str. 336-340, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/75429. [Citirano: 28.11.2021.]

Sažetak
Provedeno je istraživanje određivanja točke ledišta kravljeg mlijeka referentnom (termistor krioskopskom) i instrumentalnom metodom (infracrvena spektrometrija). Cilj istraživanja bio je utvrditi mogućnost određivanja točke ledišta kravljeg mlijeka u uzorcima konzerviranim azidiolom referentnom i instrumentalnom metodom. Tijekom triju istraživanih razdoblja ukupno je analizirano 500 uzoraka kravljeg mlijeka. Uzimani su na sabiralištima sjeverozapadne Hrvatske. Ispitani su nakon konzerviranja azidiolom (0,3 mL azidiola/40 mL; 0,011 g natrij azida/40 mL) i bez konzervansa (kontrolni). Točka ledišta određivana je u duplikatu. Utvrđeno je da su prosječni rezultati analiza točke ledišta uzoraka kravljeg mlijeka konzerviranog azidiolom niži u usporedbi s kontrolnim. Utvrđena je statistički značajna razlika (P<0,05; P<0,01) između prosječnih vrijednosti analiza uzoraka konzerviranih azidiolom i kontrolnih uzoraka u svim razdobljima istraživanja. Na temelju rezultata istraživanja zaključuje se da konzervans azidiol značajno utječe na određivanje točke ledišta kravljeg mlijeka neovisno o metodi ispitivanja, što može dovesti do krivog tumačenja rezultata analiza.

Ključne riječi
kravlje mlijeko; točka ledišta; konzervans; termistor krioskopska metoda; infracrvena spektrometrija

Hrčak ID: 75429

URI
https://hrcak.srce.hr/75429

[engleski]

Posjeta: 2.768 *