hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.3 No.1 Lipanj 1992.

Izvorni znanstveni članak

Žensko osobno vlasništvo "osobac" u južnoslavenskim zadrugama

Tihana Petrović ; Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: engleski, pdf (399 KB) str. 193-200 preuzimanja: 206* citiraj
APA
Petrović, T. (1991). Women's individual property in South Slavic Zadrugas. Studia ethnologica Croatica, 3(1), 193-200. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/75773

Sažetak
U prilogu su razmatrani načini stjecanja prihoda koji ostvaruju žene u zadruzi skupljanjem i prodajom jaja, voća i povrća. Razmatra se i osobna svojina žena nad sjemenom tekstilnih biljaka, lana i konoplje, zemlje na kojoj se te biljke uzgajaju, sprava i pomagala za obradu tekstilnih biljaka do niti, a zatim i tkalačkih stanova.
U istraživanju ovog problema ograničili smo se na područje Slavonije, hrvatskog dijela Baranje, podunavskog dijela Bačke i Srijema, uključujući i područje oko Dobrice u Banatu.
Kao građa poslužila je neobjavljena rukopisna građa koja je pohranjena u arhivi Etnološkog zavoda te ona objavljena, napose u Zbornicima za narodni život i običaje Južnih Slavena (Otok i Varoš). Važne podatke o ovim problemima donose Baltazar Bogišić, kao i M. Piller i L. Mitterpacher.
U radu su u svezi s ovim načinom ženskoga gospodarenja unutar zadruge uočene neke regionalne tradicije, kao i postojanje dviju i više tradicija u jednom selu, ili čak, u jednoj zadruzi. Za očekivati je da će biti još nekih tipova određenih pojava i njihovih varijanti, kada se takva istraživanja prošire na sve Južne Slavene.

Ključne riječi
žensko vlasništvo; miraz; osobac; zadruga

Hrčak ID: 75773

URI
https://hrcak.srce.hr/75773

[engleski]

Posjeta: 407 *