Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Doprinos Podravine prehrani Hrvatske u Prvom svjetskom ratu

Mira Kolar Dimitrijević ; Filozofski fakultet, Zagreb – redoviti profesor u miru


Puni tekst: hrvatski pdf 663 Kb

str. 97-118

preuzimanja: 649

citiraj


Sažetak

Koprivnica i Podravina su tijekom Prvog svjetskog rata bile među najvažnijim proizvođačima hrane u Hrvatskoj. Vlast je ogromnim pritiskom iskoristila sve resurse Podravine od žive vojne sile i rada njenih marljivih ljudi, pa do položaja Koprivnice izvan ratnih zbivanja koja su omogućila zbrinjavanje djece na tom području. Podravina
je davala i više nego što je trebala, te je pomogla prehrani Zagreba, ali i Rijeke kuda se slalo brašno iz podravskih mlinova, te u tom vremenu jača povezanost Koprivnice s Rijekom. No promjene koje su zahvatile Podravinu tijekom Prvoga svjetskog rata su velike. Mnogi obrtnici su propali a mnogi trgovci su se obogatili kroz špekulaciju
hranom. Vrlo teško se živjelo na selu zbog toga što je obrada zemlje i stočarstvo prepušteno ženama, starcima i djeci, a onda je selo opustošila i španjolska gripa, te je narodu krajem 1918. bilo dosta i rata i glada i bolesti. U ovom radu obrađen je problem prehrane i ogroman doprinos Podravine koja se u ovom razdoblju počinje tretirati kao gospodarska cjelina.

Ključne riječi

Prvi svjetski rat; prehrana; Podravina

Hrčak ID:

77642

URI

https://hrcak.srce.hr/77642

Datum izdavanja:

1.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.436 *