Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ OBROČNE HRANIDBE NA KONZUMACIJU I PROBAVLJIVOST SJENAŽE LUCERNE U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA

Marina Vranić orcid id orcid.org/0000-0001-6280-0116 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
M. Knežević ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Goran Perčulija ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Hrvoje Kutnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Josip Leto ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Oslovčan ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Martina Mataković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 240 Kb

str. 261-270

preuzimanja: 403

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj frekvencije hranidbe sjenažom lucerne u količini od 80 grama suhe tvari (ST) d-1 kg-1 metaboličke tjelesne mase (M0,75) ponuđene u 1, 2, 4 ili 8 obroka d-1 na ad libitum konzumaciju ST i in vivo probavljivost ST u hranidbi kastriranih ovnova. Sjenaža lucerne je sadržavala 423 g ST kg-1 svježeg uzorka, 168 g SP kg-1 ST i 492 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Frekvencija hranidbe nije utjecala na konzumaciju svježeg obroka (g d-1) (P>0,05), na konzumaciju ST obroka (g d-1) niti na probavljivost ST (g kg-1). Utvrđena je veća konzumacija ST obroka (g kg-1 M0,75) kod frekvencije hranidbe 1x d-1 i 8x d-1 u usporedbi s frekvencijom hranidbe 2x d-1 i 4x d-1 dnevno.
.

Ključne riječi

sjenaža lucerne; frekvencija hranidbe; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost

Hrčak ID:

77986

URI

https://hrcak.srce.hr/77986

Datum izdavanja:

20.2.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.125 *