hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodno-ekonomska obilježja ovčarske proizvodnje na otoku Pagu

Josip Gugić ; Veleučilište “Marko Marulić”, Petra Krešimira IV. 30, Knin, Hrvatska
Boro Mioč
Marina Krvavica
Ivo Grgić
Ante Čemeljić

Puni tekst: hrvatski, pdf (137 KB) str. 43-52 preuzimanja: 635* citiraj
APA 6th Edition
Gugić, J., Mioč, B., Krvavica, M., Grgić, I. i Čemeljić, A. (2012). Proizvodno-ekonomska obilježja ovčarske proizvodnje na otoku Pagu. Mljekarstvo, 62 (1), 43-52. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/78405
MLA 8th Edition
Gugić, Josip, et al. "Proizvodno-ekonomska obilježja ovčarske proizvodnje na otoku Pagu." Mljekarstvo, vol. 62, br. 1, 2012, str. 43-52. https://hrcak.srce.hr/78405. Citirano 12.11.2019.
Chicago 17th Edition
Gugić, Josip, Boro Mioč, Marina Krvavica, Ivo Grgić i Ante Čemeljić. "Proizvodno-ekonomska obilježja ovčarske proizvodnje na otoku Pagu." Mljekarstvo 62, br. 1 (2012): 43-52. https://hrcak.srce.hr/78405
Harvard
Gugić, J., et al. (2012). 'Proizvodno-ekonomska obilježja ovčarske proizvodnje na otoku Pagu', Mljekarstvo, 62(1), str. 43-52. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/78405 (Datum pristupa: 12.11.2019.)
Vancouver
Gugić J, Mioč B, Krvavica M, Grgić I, Čemeljić A. Proizvodno-ekonomska obilježja ovčarske proizvodnje na otoku Pagu. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 12.11.2019.];62(1):43-52. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/78405
IEEE
J. Gugić, B. Mioč, M. Krvavica, I. Grgić i A. Čemeljić, "Proizvodno-ekonomska obilježja ovčarske proizvodnje na otoku Pagu", Mljekarstvo, vol.62, br. 1, str. 43-52, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/78405. [Citirano: 12.11.2019.]

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi proizvodna i ekonomska obilježja ovčarske proizvodnje te gospodarski položaj i razvojnu usmjerenost uzgajivača ovaca na području otoka Paga. Podaci o proizvodnim i ekonomskim odlikama ovčarske proizvodnje na području otoka Paga prikupljeni su anketiranjem i obrađeni odgovarajućim metodama deskriptivne statistike. Anketirani uzgajivači ovaca imaju u prosjeku 47 rasplodnih ovaca, 2 ovna i 9 grla namijenjenih obnovi stada (u dobi do jedne godine), pa je prosječna veličina stada bila 58 grla. Prosječni ukupni prihod od ovčarske proizvodnje u 2009. godini iznosio je 72.460,10 kn, dok su ukupni troškovi prosječno iznosili 13.260,10 kn, a koji su obuhvaćali trošak stočne hrane i veterinarskih usluga. Sva istraživanjem obuhvaćena gospodarstva ostvarila su pozitivan financijski rezultat koji je prosječno iznosio 59.199,90 kn. Kao osnovni motiv bavljenja ovčarstvom čak 3/4 ispitanika navodi isplativost ovčarske proizvodnje, a mali broj kao motiv ističe nasljedstvo ili ovčarsku tradiciju te nemogućnost bavljenja drugom djelatnošću na otoku. Nepostojanje potencijalnog nasljednika u većini gospodarstava uz visoku prosječnu starosnu dob nositelja gospodarstva čini bitne ograničavajuće čimbenike budućeg razvoja ovčarstva na otoku Pagu. Kao odgovor na djelovanje ulaska u Europsku uniju polovica uzgajivača namjerava unaprijediti proizvodnju prilagođavajući ju zahtjevima i standardima Europske unije, četvrtina namjerava zadržati postojeći kapacitet proizvodnje, dok preostala četvrtina namjerava prestati s ovčarskom proizvodnjom.

Ključne riječi
proizvodno-ekonomska obilježja; ovčarska proizvodnja; otok Pag

Hrčak ID: 78405

URI
https://hrcak.srce.hr/78405

[engleski]

Posjeta: 1.109 *