hrcak mascot   Srce   HID

Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, Vol. 52 No. 1, 2001.

Izlaganje sa skupa

Mikotoksini u hrani i njihov učinak na ljudsko zdravlje

Maja Peraica
Ana-Marija Domijan

Puni tekst: engleski, pdf (100 KB) str. 23-35 preuzimanja: 3.102* citiraj
APA 6th Edition
Peraica, M. i Domijan, A. (2001). Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 52 (1), 23-35. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/574
MLA 8th Edition
Peraica, Maja i Ana-Marija Domijan. "Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 52, br. 1, 2001, str. 23-35. https://hrcak.srce.hr/574. Citirano 23.02.2019.
Chicago 17th Edition
Peraica, Maja i Ana-Marija Domijan. "Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 52, br. 1 (2001): 23-35. https://hrcak.srce.hr/574
Harvard
Peraica, M., i Domijan, A. (2001). 'Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 52(1), str. 23-35. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/574 (Datum pristupa: 23.02.2019.)
Vancouver
Peraica M, Domijan A. Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2001 [pristupljeno 23.02.2019.];52(1):23-35. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/574
IEEE
M. Peraica i A. Domijan, "Contamination of Food with Mycotoxins and Human Health", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.52, br. 1, str. 23-35, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/574. [Citirano: 23.02.2019.]

Sažetak
Mikotoksini su metaboliti plijesni čija važnost za rast i razvoj plijesni nije razjašnjena. Ti spojevi vrlo različitih kemijskih struktura onečišćuju žitarice i druge namirnice osobito u tropskim krajevima, jer viša temperatura i vlažnost pogoduju rastu plijesni. Čovjek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane, no u nekim slučajevima može doći do njihova udisanja, prolaska kroz kožu ili parenteralne izloženosti. Akutno i kronično oštećenje zdravlja zbog djelovanja mikotoksina naziva se mikotoksikoza, a za neke se mikotoksine pretpostavlja ili je dokazano da su karcinogeni za ljude. U ovom radu opisani su različite bolesti ili sindromi u ljudi koje uzrokuju alkaloidi ergota, aflatoksini, okratoksin A, 3-nitropropionska kiselina, trihoteceni, zearalenon i fumonizini. Iznesene su i procjene Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma o karcinogenosti pojedinih mikotoksina, kao i zakonski propisi o dopuštenim koncentracijama pojedinih mikotoksina u različitim namirnicama.

Ključne riječi
3-nitropropionska kiselina; aflatoksini; fumonizini; hrana; ljudi; mikotoksikoze; mikotoksini; okratoksin A; trihoteceni; zearalenon

Hrčak ID: 574

URI
https://hrcak.srce.hr/574

[engleski]

Posjeta: 5.952 *