hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Sezonske promjene nekih fizikalno-kemijskih odlika mlijeka ovaca dalmatinske pramenke

Lidija Sajko-Matutinović ; LUB d.o.o., Louretska 25, Split
Vesna Pavić
Boro Mioč
Neven Antunac
Zvonimir Prpić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0827-4594 ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Siniša Matutinović
Josip Vrdoljak

Puni tekst: hrvatski, pdf (552 KB) str. 136-142 preuzimanja: 597* citiraj
APA 6th Edition
Sajko-Matutinović, L., Pavić, V., Mioč, B., Antunac, N., Prpić, Z., Matutinović, S. i Vrdoljak, J. (2012). Sezonske promjene nekih fizikalno-kemijskih odlika mlijeka ovaca dalmatinske pramenke. Mljekarstvo, 62 (2), 136-142. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/83363
MLA 8th Edition
Sajko-Matutinović, Lidija, et al. "Sezonske promjene nekih fizikalno-kemijskih odlika mlijeka ovaca dalmatinske pramenke." Mljekarstvo, vol. 62, br. 2, 2012, str. 136-142. https://hrcak.srce.hr/83363. Citirano 09.05.2021.
Chicago 17th Edition
Sajko-Matutinović, Lidija, Vesna Pavić, Boro Mioč, Neven Antunac, Zvonimir Prpić, Siniša Matutinović i Josip Vrdoljak. "Sezonske promjene nekih fizikalno-kemijskih odlika mlijeka ovaca dalmatinske pramenke." Mljekarstvo 62, br. 2 (2012): 136-142. https://hrcak.srce.hr/83363
Harvard
Sajko-Matutinović, L., et al. (2012). 'Sezonske promjene nekih fizikalno-kemijskih odlika mlijeka ovaca dalmatinske pramenke', Mljekarstvo, 62(2), str. 136-142. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/83363 (Datum pristupa: 09.05.2021.)
Vancouver
Sajko-Matutinović L, Pavić V, Mioč B, Antunac N, Prpić Z, Matutinović S i sur. Sezonske promjene nekih fizikalno-kemijskih odlika mlijeka ovaca dalmatinske pramenke. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 09.05.2021.];62(2):136-142. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/83363
IEEE
L. Sajko-Matutinović, et al., "Sezonske promjene nekih fizikalno-kemijskih odlika mlijeka ovaca dalmatinske pramenke", Mljekarstvo, vol.62, br. 2, str. 136-142, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/83363. [Citirano: 09.05.2021.]

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj godine i sezone na sadržaj mliječne masti i fizikalne odlike (titracijsku kiselost, pH vrijednost, točku ledišta i gustoću) ovčjeg mlijeka. U tu svrhu je sa šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Splitsko dalmatinske županije (okolica Sinja i Drniša) koja se bave uzgojem čistokrvnih ovaca dalmatinske pramenke, tijekom razdoblja mužnje (od početka travnja do kraja kolovoza) u 2009. i 2010. godini, prikupljeno ukupno 114 skupnih uzoraka mlijeka (54 uzorka 2009. i 60 uzoraka 2010. godine). U istraživanim stadima ovce su držane u sličnim (poluekstenzivnim) uvjetima, pri čemu je paša bila temeljni sastojak ljetnog, a livadno i lucerkino sijeno zimskog obroka ovaca. Utvrđene su prosječne vrijednosti analiziranih fizikalno-kemijskih odlika mlijeka i to: sadržaj mliječne masti 6,96 %, titracijska kiselost 8,06 °SH, ionometrijska kiselost 6,77 pH, točka ledišta -0,5611 °C, gustoća 1,036 g/cm3. Godina janjenja značajno je utjecala na sadržaj mliječne masti (P<0,05), kao i na titracijsku kiselost ovčjeg mlijeka (P<0,01). Utvrđen je značajan utjecaj sezone na udio mliječne masti (P<0,01) i na analizirane fizikalne odlike mlijeka ovaca dalmatinske pramenke (P<0,05).

Ključne riječi
ovčje mlijeko; mliječna mast; fizikalne odlike; godina; sezona

Hrčak ID: 83363

URI
https://hrcak.srce.hr/83363

[engleski]

Posjeta: 1.163 *