hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Uklanjanje aflatoksina M1 iz umjetno kontaminiranog jogurta upotrebom novosintetiziranih analoga dehidracetne kiseline

Lejla Duraković ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Biochemical Engineering, Laboratory for General Microbiology and Food Microbiology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Frane Delaš
Alma Tudić
Katarina Huić-Babić
Sulejman Redžepović

Puni tekst: engleski, pdf (295 KB) str. 179-191 preuzimanja: 736* citiraj
APA 6th Edition
Duraković, L., Delaš, F., Tudić, A., Huić-Babić, K. i Redžepović, S. (2012). Removal of aflatoxin M1 from artificially contaminated yoghurt by using of new synthesized dehydroacetic acid analogues. Mljekarstvo, 62 (3), 179-191. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/86914
MLA 8th Edition
Duraković, Lejla, et al. "Removal of aflatoxin M1 from artificially contaminated yoghurt by using of new synthesized dehydroacetic acid analogues." Mljekarstvo, vol. 62, br. 3, 2012, str. 179-191. https://hrcak.srce.hr/86914. Citirano 22.01.2021.
Chicago 17th Edition
Duraković, Lejla, Frane Delaš, Alma Tudić, Katarina Huić-Babić i Sulejman Redžepović. "Removal of aflatoxin M1 from artificially contaminated yoghurt by using of new synthesized dehydroacetic acid analogues." Mljekarstvo 62, br. 3 (2012): 179-191. https://hrcak.srce.hr/86914
Harvard
Duraković, L., et al. (2012). 'Removal of aflatoxin M1 from artificially contaminated yoghurt by using of new synthesized dehydroacetic acid analogues', Mljekarstvo, 62(3), str. 179-191. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/86914 (Datum pristupa: 22.01.2021.)
Vancouver
Duraković L, Delaš F, Tudić A, Huić-Babić K, Redžepović S. Removal of aflatoxin M1 from artificially contaminated yoghurt by using of new synthesized dehydroacetic acid analogues. Mljekarstvo [Internet]. 2012 [pristupljeno 22.01.2021.];62(3):179-191. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86914
IEEE
L. Duraković, F. Delaš, A. Tudić, K. Huić-Babić i S. Redžepović, "Removal of aflatoxin M1 from artificially contaminated yoghurt by using of new synthesized dehydroacetic acid analogues", Mljekarstvo, vol.62, br. 3, str. 179-191, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86914. [Citirano: 22.01.2021.]

Sažetak
Dehidracetna kiselina (DHA) i njeni novosintetizirani analozi 4-hydroxy-3-(p-toluoyl)-6-(p-tolyl)-2H-pyrane-2-one (DHT) i 5-Bromo-4-hydroxy-3-(p-toluoyl)-6-(p-tolyl)-2H-pyrane-2-one (BrDHT) testirani su radi uklanjanja aflatoksina M1 (AFM1) iz umjetno kontaminiranog jogurta s poznatim koncentracijama tog toksina, za određivanje moguće upotrebe tih kemijskih spojeva zbog kontrole nakupljanja AFM1. Jogurt proizveden od kravljeg mlijeka umjetno je kontaminiran s AFM1 koncentracije od 0,01 do 0,5 μg/L. Jogurti su skladišteni na 4 stupnja celzijusa, odnosno na 7 stupnjeva celzijusa tijekom 28 dana. Analiza AFM1 u jogurtu načinjena je s pomoću dvodimenzionalne tankoslojne kromatografije (TLC) - vizualnom metodom. Granica detekcije iznosila je 0,15 ng/L. Dobivene vrijednosti AFM1 iz uzoraka uzetih u količinama od 10, 50, 100 i 500 ng/L iznosile su između 80,6 odnosno 107,8 %. Koncentracije DHA i DHT od 0,01 do 0,03 μmol/L nisu nimalo ili su vrlo malo utjecale na sadržaj AFM1 u eksperimentalno kontaminiranom jogurtu, dok su koncentracije veće od 0,05 μmol/L djelomično smanjile sadržaj AFM1. Postotak gubitka početne količine AFM1 u jogurtu, procijenjen je u iznosu od oko 15 i 25%, odnosno 22 do 45 % na kraju skladištenja. U pokusima s BrDHT u koncentracijama 0,01 i 0,05 μmol/L ili višim, koncentracija AFM1 smanjena je, nakon 28 dana za 20 do 95 %, odnosno u potpunosti, u ovisnosti o vremenu i temperaturi skladištenja. Određivanje toksičnosti istraživanih analoga provedeno je s pomoću larvi račića Artemia salina, kao biološkog indikatora za određivanje njihove osjetljivosti na odabrane kemijske spojeve.

Ključne riječi
aflatoksin M1; jogurt; analozi dehidracetne kiseline; TLC; Artemia salina

Hrčak ID: 86914

URI
https://hrcak.srce.hr/86914

[engleski]

Posjeta: 1.420 *