hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Primjena novih metoda masene spektrometrije u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji

Gianluca Picariello ; Institute of Food Science and Technology (ISA) – CNR, Via Roma 52 A/C, IT-83100 Avellino, Italy
Gianfranco Mamone ; Institute of Food Science and Technology (ISA) – CNR, Via Roma 52 A/C, IT-83100 Avellino, Italy
Francesco Addeo ; Department of Food Science, University of Naples 'Federico II', Parco Gussone, IT-80055 Portici, Italy
Pasquale Ferranti ; Department of Food Science, University of Naples 'Federico II', Parco Gussone, IT-80055 Portici, Italy

Puni tekst: engleski, pdf (889 KB) str. 286-305 preuzimanja: 2.081* citiraj
APA 6th Edition
Picariello, G., Mamone, G., Addeo, F. i Ferranti, P. (2012). Novel Mass Spectrometry-Based Applications of the 'Omic' Sciences in Food Technology and Biotechnology. Food Technology and Biotechnology, 50 (3), 286-305. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/86923
MLA 8th Edition
Picariello, Gianluca, et al. "Novel Mass Spectrometry-Based Applications of the 'Omic' Sciences in Food Technology and Biotechnology." Food Technology and Biotechnology, vol. 50, br. 3, 2012, str. 286-305. https://hrcak.srce.hr/86923. Citirano 22.10.2021.
Chicago 17th Edition
Picariello, Gianluca, Gianfranco Mamone, Francesco Addeo i Pasquale Ferranti. "Novel Mass Spectrometry-Based Applications of the 'Omic' Sciences in Food Technology and Biotechnology." Food Technology and Biotechnology 50, br. 3 (2012): 286-305. https://hrcak.srce.hr/86923
Harvard
Picariello, G., et al. (2012). 'Novel Mass Spectrometry-Based Applications of the 'Omic' Sciences in Food Technology and Biotechnology', Food Technology and Biotechnology, 50(3), str. 286-305. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/86923 (Datum pristupa: 22.10.2021.)
Vancouver
Picariello G, Mamone G, Addeo F, Ferranti P. Novel Mass Spectrometry-Based Applications of the 'Omic' Sciences in Food Technology and Biotechnology. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2012 [pristupljeno 22.10.2021.];50(3):286-305. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86923
IEEE
G. Picariello, G. Mamone, F. Addeo i P. Ferranti, "Novel Mass Spectrometry-Based Applications of the 'Omic' Sciences in Food Technology and Biotechnology", Food Technology and Biotechnology, vol.50, br. 3, str. 286-305, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86923. [Citirano: 22.10.2021.]

Sažetak
Revolucionarni napredak u ovoj grani znanosti doveo je do uvođenja integriranog pristupa analizi biokemijskih sustava i njihova dinamičkog razvoja. U području prehrambenih znanosti termin „omic“ opisuje sveobuhvatnu analizu koja uvelike premašuje jednostavni, opisni pristup što je prevladavao u početku proteomičke i metabolomičke ere. Novi pristup, tzv. „foodomics“ zamišljen je kao pregled cjelokupnog znanja o hrani, što obuhvaća procjenu njezina sastava, utjecaja (bio)tehnoloških procesa proizvodnje i vremena skladištenja na promjenu svojstava proizvoda, te učinak unosa hrane na zdravlje ljudi. Proteomika i metabolomika hrane, te grane znanosti proizašle iz njih, kao što su peptidomika, lipidomika i glikomika, stalno se razvijaju pa istražuju prirodne procese i transformaciju hrane. Glavnu ulogu u razvoju naprednih „omic“ tehnika ima masena spektrometrija, pomoću koje se mogu odrediti složene smjese biomolekula. Proteini su središnje molekule u svim biološkim sustavima, pa se od svih alata najviše koriste proteomički, jer se određivanjem proteoma i peptidoma može utvrditi podrijetlo prehrambenog proizvoda. Slično tome, interaktomika i metabonomika hrane proučava dinamiku procesa u namirnicama. Glavna je svrha tzv. „foodomic“ znanosti proizvesti visokokvalitetne i sigurne prehrambene proizvode koji poboljšavaju zdravlje i opće stanje organizma. U ovom su revijalnom prikazu kritički opisana nanovija dostignuća u polju prehrambenih znanosti, postignuta pomoću tzv. „omic“ metoda temeljenih na masenoj spektrometriji.

Ključne riječi
proteomika; peptidomika; metabolomika; interaktomika; proteini i peptidi iz hrane; kakvoća i sigurnost hrane

Hrčak ID: 86923

URI
https://hrcak.srce.hr/86923

[engleski]

Posjeta: 3.286 *