hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja amilaza i proteaza iz industrijskog otpada pomoću bakterije Bacillus caldolyticus

Thorsten Jamrath ; Beuth Hochschule für Technik Berlin, University of Applied Sciences, FBV – Life Sciences and Technology, Seestrasse 64, DE-13347 Berlin, Germany
Christina Lindner ; Beuth Hochschule für Technik Berlin, University of Applied Sciences, FBV – Life Sciences and Technology, Seestrasse 64, DE-13347 Berlin, Germany
Milan K. Popović ; Beuth Hochschule für Technik Berlin, University of Applied Sciences, FBV – Life Sciences and Technology, Seestrasse 64, DE-13347 Berlin, Germany
Rakesh Bajpai ; University of Louisiana, Chemical Engineering Department, 131 Rex Street, 218 E Madison Hall, Lafayette, LA 70504, USA

Puni tekst: engleski, pdf (250 KB) str. 355-361 preuzimanja: 2.201* citiraj
APA 6th Edition
Jamrath, T., Lindner, C., Popović, M.K. i Bajpai, R. (2012). Production of Amylases and Proteases by Bacillus caldolyticus from Food Industry Wastes. Food Technology and Biotechnology, 50 (3), 355-361. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/86930
MLA 8th Edition
Jamrath, Thorsten, et al. "Production of Amylases and Proteases by Bacillus caldolyticus from Food Industry Wastes." Food Technology and Biotechnology, vol. 50, br. 3, 2012, str. 355-361. https://hrcak.srce.hr/86930. Citirano 22.10.2021.
Chicago 17th Edition
Jamrath, Thorsten, Christina Lindner, Milan K. Popović i Rakesh Bajpai. "Production of Amylases and Proteases by Bacillus caldolyticus from Food Industry Wastes." Food Technology and Biotechnology 50, br. 3 (2012): 355-361. https://hrcak.srce.hr/86930
Harvard
Jamrath, T., et al. (2012). 'Production of Amylases and Proteases by Bacillus caldolyticus from Food Industry Wastes', Food Technology and Biotechnology, 50(3), str. 355-361. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/86930 (Datum pristupa: 22.10.2021.)
Vancouver
Jamrath T, Lindner C, Popović MK, Bajpai R. Production of Amylases and Proteases by Bacillus caldolyticus from Food Industry Wastes. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2012 [pristupljeno 22.10.2021.];50(3):355-361. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86930
IEEE
T. Jamrath, C. Lindner, M.K. Popović i R. Bajpai, "Production of Amylases and Proteases by Bacillus caldolyticus from Food Industry Wastes", Food Technology and Biotechnology, vol.50, br. 3, str. 355-361, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86930. [Citirano: 22.10.2021.]

Sažetak
Amilaze i proteaze se primijenjuju u industrijskim procesima, npr. za likvefakciju škroba ili kao dodaci detergentima. Enzimi koji sudjeluju u tim procesima moraju biti stabilni pri visokim temperaturama (>70 °C). U ovom je radu opisan postupak proizvodnje termostabilne ƒα-amilaze i neutralne proteaze pomoću termofilnog soja bakterije Bacillus caldolyticus DSM 405. Svrha je rada bila smanjiti cijenu proizvodnje zamjenom skupih sastojaka kontrolne podloge, kao što su nehidrolizirani škrob i pepton, jeftinim otpacima prehrambene industrije, poput nusproizvoda dobivanja škroba iz krumpira ili graška (sok i pulpa), sirutke, pivskog tropa, pulpe graška, ostataka kruha i svinjske krvi. Provedena su usporedna istraživanja u tikvicama na tresilici. Uporabom tih otpadaka znatno se poboljšala aktivnost ƒα-amilaze i smanjila cijena podloge. Primjenom pulpe graška povećala se aktivnost α-amilaze za 160 %, a smanjila cijena podloge za 97 % u usporedbi s kontrolnom podlogom. Troškovi podloge za proizvodnju proteaza također su smanjeni za više od 50 %.

Ključne riječi
termostabilne amilaze; termostabilne neutralne proteaze; otpaci prehrambene industrije; Bacillus caldolyticus

Hrčak ID: 86930

URI
https://hrcak.srce.hr/86930

[engleski]

Posjeta: 2.719 *