hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na izolaciju polifenola kadulje (Salvia officinalis L.)

Verica Dragović-Uzelac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ivona Elez Garofulić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5817-161X ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marijana Jukić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Marija Penić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Maja Dent ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (256 KB) str. 377-383 preuzimanja: 1.181* citiraj
APA 6th Edition
Dragović-Uzelac, V., Elez Garofulić, I., Jukić, M., Penić, M. i Dent, M. (2012). The Influence of Microwave-Assisted Extraction on the Isolation of Sage (Salvia officinalis L.) Polyphenols. Food Technology and Biotechnology, 50 (3), 377-383. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/86933
MLA 8th Edition
Dragović-Uzelac, Verica, et al. "The Influence of Microwave-Assisted Extraction on the Isolation of Sage (Salvia officinalis L.) Polyphenols." Food Technology and Biotechnology, vol. 50, br. 3, 2012, str. 377-383. https://hrcak.srce.hr/86933. Citirano 23.09.2021.
Chicago 17th Edition
Dragović-Uzelac, Verica, Ivona Elez Garofulić, Marijana Jukić, Marija Penić i Maja Dent. "The Influence of Microwave-Assisted Extraction on the Isolation of Sage (Salvia officinalis L.) Polyphenols." Food Technology and Biotechnology 50, br. 3 (2012): 377-383. https://hrcak.srce.hr/86933
Harvard
Dragović-Uzelac, V., et al. (2012). 'The Influence of Microwave-Assisted Extraction on the Isolation of Sage (Salvia officinalis L.) Polyphenols', Food Technology and Biotechnology, 50(3), str. 377-383. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/86933 (Datum pristupa: 23.09.2021.)
Vancouver
Dragović-Uzelac V, Elez Garofulić I, Jukić M, Penić M, Dent M. The Influence of Microwave-Assisted Extraction on the Isolation of Sage (Salvia officinalis L.) Polyphenols. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 2012 [pristupljeno 23.09.2021.];50(3):377-383. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86933
IEEE
V. Dragović-Uzelac, I. Elez Garofulić, M. Jukić, M. Penić i M. Dent, "The Influence of Microwave-Assisted Extraction on the Isolation of Sage (Salvia officinalis L.) Polyphenols", Food Technology and Biotechnology, vol.50, br. 3, str. 377-383, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/86933. [Citirano: 23.09.2021.]

Sažetak
Da bi se odredili optimalni uvjeti ekstrakcije polifenola iz kadulje, ispitan je utjecaj otapala (voda, 30 %-tna vodena otopina etanola i 30 %-tna vodena otopina acetona), vremena ekstrakcije (3, 5, 7, 9 i 11 min) i snage mikrovalova (500, 600 i 700 W) na sastav i koncentraciju fenolnih spojeva tijekom ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE). Optimirana MAE metoda je zatim uspoređena s konvencionalnom metodom ekstrakcije (CE). Na temelju količine ukupnih fenola odabrani su optimalni uvjeti snage mikrovalova od 500 W i vremena ekstrakcije od 9 min pri kojima je ekstrahirana veća količina fenolnih spojeva u usporedbi s CE. Etanol i aceton bili su podjednako učinkovita otapala s većom djelotvornošću ekstrakcije od vode. Primjenom HPLC UV/PDA identificirano je četrnaest fenolnih spojeva (derivati kafeinske i ružmarinske kiseline, glikozidi luteolina i apigenina) i to najveći udjeli ružmarinske kiseline i glikozida luteolina. Svih pojedinačnih fenolnih spojeva bilo je više u ekstraktima dobivenim MAE metodom.

Ključne riječi
kadulja; fenolni spojevi; konvencionalna ekstrakcija; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima

Hrčak ID: 86933

URI
https://hrcak.srce.hr/86933

[engleski]

Posjeta: 1.647 *