hrcak mascot   Srce   HID

Ostalo

Trgovina i krađa nekih modela motornih vozila

Slavko Milić ; Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Crne Gore, Podgorica, Crna Gora

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 435-447 preuzimanja: 932* citiraj
APA 6th Edition
Milić, S. (2012). Trgovina i krađa nekih modela motornih vozila. Policija i sigurnost, 21 (2), 435-447. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/87249
MLA 8th Edition
Milić, Slavko. "Trgovina i krađa nekih modela motornih vozila." Policija i sigurnost, vol. 21, br. 2, 2012, str. 435-447. https://hrcak.srce.hr/87249. Citirano 05.12.2019.
Chicago 17th Edition
Milić, Slavko. "Trgovina i krađa nekih modela motornih vozila." Policija i sigurnost 21, br. 2 (2012): 435-447. https://hrcak.srce.hr/87249
Harvard
Milić, S. (2012). 'Trgovina i krađa nekih modela motornih vozila', Policija i sigurnost, 21(2), str. 435-447. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/87249 (Datum pristupa: 05.12.2019.)
Vancouver
Milić S. Trgovina i krađa nekih modela motornih vozila. Policija i sigurnost [Internet]. 2012 [pristupljeno 05.12.2019.];21(2):435-447. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87249
IEEE
S. Milić, "Trgovina i krađa nekih modela motornih vozila", Policija i sigurnost, vol.21, br. 2, str. 435-447, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/87249. [Citirano: 05.12.2019.]

Sažetak
Predmet rada su kaznena djela u svezi s motornim vozilima, koja su naizgled u policijskoj praksi dosta slična. Međutim, način počinjenja i namjera počinitelja značajno određuje kvalifikaciju kaznenog djela. Otkrivanje i razjašnjavanje delikata u svezi s motornim vozilima, način počinjenja i otkrivanje krivotvorenih dokumenata prilikom registracije vozila, kao i protupravno utiskivanje brojeva šasije i bar-koda, posebni su sadržaji ovoga rada.
Namjera je da se bar u jednom dijelu, s obzirom na širok raspon načina počinjenja ovih kaznenih djela, odgovori na neke značajne posljedice koje ova kaznena djela, usko vezana za imovinski kriminalitet, imaju.
Kaznena djela na motornim vozilima, oduzimanje dijelova motornih vozila te krađe iz motornih vozila – nisu predmet ovoga rada, jer bi s obzirom na širok spektar kaznenih djela ovaj rad i predmetom i sadržajem prelazio stvarne potrebe.
Posebno motrište rada temelji se na činjenici kako se oduzimanje motornih vozila čini radi vožnje, koje je u kaznenim zakonodavstvima Hrvatske i Crne Gore posebno kazneno djelo. Sastoji se od protupravnog oduzimanja tuđeg motornog vozila kako bi ga počinitelj držao u svom posjedu bez namjere njegova prisvajanja, odnosno u namjeri da ga uporabi za vožnju. Počinitelji kaznenog djela najčešće, nakon uporabe vozila, takva vozila ostavljaju napuštena na parkirališnim prostorima, parkovima, livadama ili na skrovitim mjestima koja ne posjećuje veći broj građana. Počinitelj najčešće ne provaljuje u vozilo, ne obija ili ne lomi brave na vozilu, već koristi nepažnju vlasnika ili vozača dok se ključevi nalaze zaboravljeni u bravi, i odvozi vozilo, kako bi se njime poslužio bez namjere prisvajanja. Počinitelj može to vozilo iskoristiti za počinjenje nekog drugog kaznenog djela, a onda ga napušta i najčešće ostavlja neosiguranim od drugih osoba koje pak mogu to vozilo također iskoristiti za počinjenje nekog trećeg kaznenog djela.
Kod krađe motornih vozila oduzimanje se čini u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, s namjerom prisvajanja, a ne kao kod odvoženja (fortum usus) s namjerom samog korištenja, npr. vožnje. Ovo je i jedna od značajnih karakteristika u kvalifikaciji djela, pored objekta kaznenog djela koji je tuđe motorno vozilo. Tuđim motornim vozilom smatra se ono vozilo koje nije registrirano na počinitelja djela. No, ovdje se moraju uzeti u obzir i sve prisutniji prijenosi vlasništva vozila putem punomoći, ovjereni od nadležnog javnog bilježnika. Stoga određenim brojem vozila ne upravljaju osobe koje su vlasnici po prometnoj dozvoli već osobe koje su ovlaštene od strane vlasnika da u njegovo ime i za njegov račun mogu prodati, upravljati i otuđiti vozilo. Dakle, značajna karakteristika u praksi je namjera počinitelja, ponajprije u ovisnosti o vremenu koje je proteklo od oduzimanja do njegova pronalaska.
Ove značajne karakteristike su i indikatori temeljem kojih će se u prvom dijelu rada poseban naglasak staviti na način počinjenja kod krađa motornih vozila. Drugi dio rada odnosi se na način pribavljanja krivotvorene inozemne dokumentacije, vlasničkih listova, kucanje brojeva šasije na vozilu, njihovo prepravljanje, čitanje bar-koda za vozila novijih tipova i utvrđivanje ispravnosti registarskih tablica.

Ključne riječi
krađa; motorno vozilo; krijumčarenje motornih vozila; kriminalističko istraživanje; restitucija

Hrčak ID: 87249

URI
https://hrcak.srce.hr/87249

Posjeta: 1.404 *