hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol. 50 No. 2, 2000.

Izvorni znanstveni članak

Promjene mikrobiološkog i kemijskog sastava kozjeg mlijeka tijekom druge laktacije

Andreja Miklič-Anderlič
Irena Rogelj ; Institute of Dairying, Zootechnical Dept., Biotechnical Faculty University of Ljubljana, Slovenia

Puni tekst: engleski, pdf (1 MB) str. 91-98 preuzimanja: 222* citiraj
APA 6th Edition
Miklič-Anderlič, A. i Rogelj, I. (2000). The changes of microbiological and chemical composition of goat's milk during second lactation. Mljekarstvo, 50 (2), 91-98. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/93266
MLA 8th Edition
Miklič-Anderlič, Andreja i Irena Rogelj. "The changes of microbiological and chemical composition of goat's milk during second lactation." Mljekarstvo, vol. 50, br. 2, 2000, str. 91-98. https://hrcak.srce.hr/93266. Citirano 20.02.2019.
Chicago 17th Edition
Miklič-Anderlič, Andreja i Irena Rogelj. "The changes of microbiological and chemical composition of goat's milk during second lactation." Mljekarstvo 50, br. 2 (2000): 91-98. https://hrcak.srce.hr/93266
Harvard
Miklič-Anderlič, A., i Rogelj, I. (2000). 'The changes of microbiological and chemical composition of goat's milk during second lactation', Mljekarstvo, 50(2), str. 91-98. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/93266 (Datum pristupa: 20.02.2019.)
Vancouver
Miklič-Anderlič A, Rogelj I. The changes of microbiological and chemical composition of goat's milk during second lactation. Mljekarstvo [Internet]. 2000 [pristupljeno 20.02.2019.];50(2):91-98. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/93266
IEEE
A. Miklič-Anderlič i I. Rogelj, "The changes of microbiological and chemical composition of goat's milk during second lactation", Mljekarstvo, vol.50, br. 2, str. 91-98, 2000. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/93266. [Citirano: 20.02.2019.]

Sažetak
Dva puta mjesečno, od lipnja do studenoga 1999 (tri tjedna nakon prve mužnje), oduzimani su pojedinačni uzorci večernjeg i jutarnjeg mlijeka od 10 koza srnaste pasmine. U 200 uzoraka mlijeka analiziran je ukupan broj mezofilnih, koliformnih i proteolitičkih bakterija te spora, i kemijski sastav mlijeka. Kod pojedinačne koze praćena je i proizvodnja mlijeka, odnosno mliječnost. Mlijeko je u prosjeku sadržavalo 5,65x100000 mezofilnih aerobnih bakterija/mL, 2,04x10000 koliformnih bakterija/mL, 3,57x10000 proteolitičkih bakterija/mL i 20 spora/mL. Proizvodnja mlijeka smanjila se je u prvom mjesecu mužnje, da bi nakon toga ostala nepromjenjena. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka je bila 1177 mL/kozi. Koncentracija svih analiziranih sastojaka mlijeka (mliječna mast, bjelančevine, suha tvar bez masti i suha tvar) s izuzetkom laktoze, lagano se povećavala. Mlijeko je u prosjeku sadržavalo 3,33 % masti, 2,69 % bjelančevina, 4,14 % laktoze, 7,63 % suhe tvari bez masti i 10,96% suhe tvari.

Ključne riječi
kozje mlijeko; sastav mlijeka; ukupni broj mezofilnih bakterija; proizvodnja mlijeka

Hrčak ID: 93266

URI
https://hrcak.srce.hr/93266

[engleski]

Posjeta: 395 *