hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Održivost kao uvjet kakvoće mliječnih proizvoda

Jasmina Lukač-Havranek   ORCID icon orcid.org/0000-0002-2653-3505 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mirza Hadžiosmanović

Puni tekst: engleski, pdf (1 MB) str. 197-206 preuzimanja: 5.619* citiraj
APA 6th Edition
Lukač-Havranek, J. i Hadžiosmanović, M. (1996). Shelf life as requirement for quality of milk products. Mljekarstvo, 46 (3), 197-206. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95005
MLA 8th Edition
Lukač-Havranek, Jasmina i Mirza Hadžiosmanović. "Shelf life as requirement for quality of milk products." Mljekarstvo, vol. 46, br. 3, 1996, str. 197-206. https://hrcak.srce.hr/95005. Citirano 19.05.2021.
Chicago 17th Edition
Lukač-Havranek, Jasmina i Mirza Hadžiosmanović. "Shelf life as requirement for quality of milk products." Mljekarstvo 46, br. 3 (1996): 197-206. https://hrcak.srce.hr/95005
Harvard
Lukač-Havranek, J., i Hadžiosmanović, M. (1996). 'Shelf life as requirement for quality of milk products', Mljekarstvo, 46(3), str. 197-206. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95005 (Datum pristupa: 19.05.2021.)
Vancouver
Lukač-Havranek J, Hadžiosmanović M. Shelf life as requirement for quality of milk products. Mljekarstvo [Internet]. 1996 [pristupljeno 19.05.2021.];46(3):197-206. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95005
IEEE
J. Lukač-Havranek i M. Hadžiosmanović, "Shelf life as requirement for quality of milk products", Mljekarstvo, vol.46, br. 3, str. 197-206, 1996. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95005. [Citirano: 19.05.2021.]

Sažetak
U ukupnoj ocjeni kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda jedan od sastavnih elemenata koji određuju kvalitetu proizvoda je održivost ili vijek trajanja. Kako kakvoća nije stvar izbora već uvjet za opstanak na tržištu zbog ukupnih ekonomskih razloga i uvjetima Europskih propisa valja inzistirati na objektivnim mogućnostima vijeka trajanja pojedinih mliječnih proizvoda. S obzirom na narav i mogućnosti čuvanja u smislu maksimalno dozvoljenog vremenskog roka, a u kojem neće doći do nepoželjnih promjena, koje su uvjetovane najčešće mikrobiološkim i fizikalno kemijskim čimbenicima. U tom je smislu održivost posljedica svih faza proizvodnog lanca od proizvodnje, sakupljanja, prerade i korištenja mlijeka, uključujući i raspodjelu i prodaju mliječnih proizvoda te čuvanju u prodajnoj mreži uz odgovarajući nadzor i kontrolu. Kakvoću treba promatrati u skladu s maksimalnim zadovoljavanjem zahtjeva potrošača i poboljšanja materijalnih pokazatelja proizvođača. Najvažniju ulogu u postizavanju odgovarajuće održljivosti čine suvremene koncepcije upravljanja, kontrole i nadzora (TQM; QSA; GMP; LISA; HACCP), a u smislu propisa Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO: 9000, 9011, i dr.)

Ključne riječi
kakvoća mlijeka; održivost - vijek trajanja; kemijska i mikrobiološka kvaliteta; stabilnost

Hrčak ID: 95005

URI
https://hrcak.srce.hr/95005

[engleski]

Posjeta: 5.890 *