hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Značaj udjela mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi prehrane industrijskih radnika

Slavica Sirovatka ; Badel 1862., Vlaška 116, 10000 Zagreb
Nada Jurković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 111-121 preuzimanja: 292* citiraj
APA 6th Edition
Sirovatka, S. i Jurković, N. (1993). Značaj udjela mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi prehrane industrijskih radnika. Mljekarstvo, 43 (2), 111-121. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95375
MLA 8th Edition
Sirovatka, Slavica i Nada Jurković. "Značaj udjela mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi prehrane industrijskih radnika." Mljekarstvo, vol. 43, br. 2, 1993, str. 111-121. https://hrcak.srce.hr/95375. Citirano 18.11.2019.
Chicago 17th Edition
Sirovatka, Slavica i Nada Jurković. "Značaj udjela mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi prehrane industrijskih radnika." Mljekarstvo 43, br. 2 (1993): 111-121. https://hrcak.srce.hr/95375
Harvard
Sirovatka, S., i Jurković, N. (1993). 'Značaj udjela mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi prehrane industrijskih radnika', Mljekarstvo, 43(2), str. 111-121. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95375 (Datum pristupa: 18.11.2019.)
Vancouver
Sirovatka S, Jurković N. Značaj udjela mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi prehrane industrijskih radnika. Mljekarstvo [Internet]. 1993 [pristupljeno 18.11.2019.];43(2):111-121. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95375
IEEE
S. Sirovatka i N. Jurković, "Značaj udjela mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi prehrane industrijskih radnika", Mljekarstvo, vol.43, br. 2, str. 111-121, 1993. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95375. [Citirano: 18.11.2019.]

Sažetak
Znanstvena istraživanja iz područja nutricionizma pokazuju da su u prehrani našeg pučanstva premalo zastupljene visokovrijedne namirnice kao što su mlijeko i mliječni proizvodi Obzirom na značaj prehrane za održavanje radne sposobnosti i zdravlja radnika zaposlenih u industriji, dobro organizirana društvena prehrana može doprinijeti korekciji postojećih deficita nutritivnih tvari koji se javljaju u obiteljskoj ili individualnoj prehrani radnika. Naša istraživanja, koja su provedena u desetogodišnjem razdoblju u društvenoj prehrani radnika kapaciteta 1200-1500 obroka dnevno, pokazuju da su mlijeko i mliječni proizvodi u »standardnom* obroku bili zastupljeni s 3,78%, Što iznosi samo 42% preporučenih vrijednosti. Uvođenjem »dijetalnog* obroka u strukturu prehrane radnika postignut je udio od 7,78% ili 86% od preporuke, što je nešto niže od preporučenog energetskog udjela koji iznosi 9-10% za obroke od 13.388 j (3200 kcal) i više. Tjednom kemijskom analizom gotovih obroka utvrđeno je da u dijetalnim obrocima energetski udjeli proteina, masti i ugljikohidrata odgovaraju preporukama. Vitamini (B1, B2, niacin, C) također se nalaze u obrocima u dovoljnim količinama, dok vitamina A ima samo 29,5% od RDA. Od mineralnih tvari, Ca nije u svim obrocima zastupljen u odgovarajućim količinama (13,3% RDA). Navedeni deficiti mogu se sanirati većini uvrštavanjem mlijeka i mliječnih proizvoda u prehranu radnika. Mjesečna kemijska analiza gotovih obroka pokazuje da se standardnim toplim obrokom unese 234,8 mg Ca tj. pokriva se obzirom na preporuke za topli obrok s 83,9% Ca, dok se dijetalnim toplim obrokom unese 310,9 mg Ca, tj. pokriva se, obzirom na preporuke za topli obrok, potrebe od 111% Ca. Vrijednosti za A vitamin su, u standardnom i dijetalnom obroku, prilikom mjesečne analize, blizu dnevnih potreba ovog vitamina.

Ključne riječi
prehrana radnika; mlijeko i mliječni proizvodi - nedovoljan udio u obroku; standardni obroci; dijetalni obroci

Hrčak ID: 95375

URI
https://hrcak.srce.hr/95375

[engleski]

Posjeta: 450 *