hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj različitih količina sirutke u mliječnoj zamjenici na othranu jaradi

Jasna Posavac ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 271-280 preuzimanja: 424* citiraj
APA 6th Edition
Posavac, J. (1992). Utjecaj različitih količina sirutke u mliječnoj zamjenici na othranu jaradi. Mljekarstvo, 42 (4), 271-280. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95529
MLA 8th Edition
Posavac, Jasna. "Utjecaj različitih količina sirutke u mliječnoj zamjenici na othranu jaradi." Mljekarstvo, vol. 42, br. 4, 1992, str. 271-280. https://hrcak.srce.hr/95529. Citirano 18.08.2019.
Chicago 17th Edition
Posavac, Jasna. "Utjecaj različitih količina sirutke u mliječnoj zamjenici na othranu jaradi." Mljekarstvo 42, br. 4 (1992): 271-280. https://hrcak.srce.hr/95529
Harvard
Posavac, J. (1992). 'Utjecaj različitih količina sirutke u mliječnoj zamjenici na othranu jaradi', Mljekarstvo, 42(4), str. 271-280. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95529 (Datum pristupa: 18.08.2019.)
Vancouver
Posavac J. Utjecaj različitih količina sirutke u mliječnoj zamjenici na othranu jaradi. Mljekarstvo [Internet]. 1992 [pristupljeno 18.08.2019.];42(4):271-280. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95529
IEEE
J. Posavac, "Utjecaj različitih količina sirutke u mliječnoj zamjenici na othranu jaradi", Mljekarstvo, vol.42, br. 4, str. 271-280, 1992. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95529. [Citirano: 18.08.2019.]

Sažetak
Istraživanje se temelji na hipotezi da kravlje mlijeko u prahu u sastavu mliječne zamjenice može zamijeniti jeftinija sirutka u prahu bez posljedice na prirast i randman klanja jaradi. U namjeri da se izborom odgovarajuće tehnike i tehnologije ishrane jaradi u postnatalnom razvoju mortalitet svede na minimum, kozje mlijeko uštedi za proizvodnju sira, a mliječna zamjenica pripremi jeftinije s većim količinama nusproizvoda mljekarske industrije, sirutke u prahu. Rezultati planirane proizvodnje jarećeg mesa praćeni su utvrđivanjem: tjelesnih mjera i prirasta, konzumiranja i konverzije hrane, morbiditeta i mortaliteta te randmana klanja jaradi. Rezultati ishrane jaradi, od prvog do četrdesetog dana poslije poroda, mliječnom zamjenicom u kojoj je mlijeko u prahu zamijenjeno s 14% i 29% sirutke u prahu, potvrdili su pretpostavku o mogućnosti supstitucije kravljeg mlijeka u prahu sirutkom istog mlijeka u prahu jer razlike završnih tjelesnih masa jaradi, njihovih prosječnih dnevnih prirasta i randmana klanja nisu signifikantni (P>0,05). Najbolja konverzija surovih proteina postignuta je ishranom mliječnom zamjenicom koja je sadržavala 29% sirutke u prahu.

Ključne riječi
ishrana jaradi mliječnom zamjenicom; zamjena mlijeka u prahu s 14% i 29%) sirutke u prahu; konzumiranje i konverzija mliječne zamjenice; prirast; randman klanja jaradi

Hrčak ID: 95529

URI
https://hrcak.srce.hr/95529

[engleski]

Posjeta: 575 *