Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Voda u bezmasnoj tvari sira ementalskog tipa i njezino značenje u formiranju standardne kvalitete

Tatjana Slanovec ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija


Puni tekst: hrvatski pdf 981 Kb

str. 170-175

preuzimanja: 491

citiraj


Sažetak

U nastojanjima da bi se postigla ujednačena kvaliteta ementalskog sira ne može se mimoići jedan od bitnih sastojaka, tj. količina vode. U siru se nalazi 45 % do 50 % hidratne i kapilarne uz 55 % do 60 % slobodne vode. Potonju se može naravnavati tehnološkim procesom. Količina slobodne vode, koju se obično prikazuje kao vodu u bezmasnoj tvari

Ključne riječi

sir; ementalac; voda; bezmasna suha tvar

Hrčak ID:

95644

URI

https://hrcak.srce.hr/95644

Datum izdavanja:

3.8.1973.

Posjeta: 886 *