APA 6th Edition Lukač, J. i Ronkilde Poulsen, P. (1991). Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 41 (9), 239-244. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95864
MLA 8th Edition Lukač, Jamina i Poul Ronkilde Poulsen. "Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda." Mljekarstvo, vol. 41, br. 9, 1991, str. 239-244. https://hrcak.srce.hr/95864. Citirano 22.01.2021.
Chicago 17th Edition Lukač, Jamina i Poul Ronkilde Poulsen. "Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda." Mljekarstvo 41, br. 9 (1991): 239-244. https://hrcak.srce.hr/95864
Harvard Lukač, J., i Ronkilde Poulsen, P. (1991). 'Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda', Mljekarstvo, 41(9), str. 239-244. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95864 (Datum pristupa: 22.01.2021.)
Vancouver Lukač J, Ronkilde Poulsen P. Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda. Mljekarstvo [Internet]. 1991 [pristupljeno 22.01.2021.];41(9):239-244. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95864
IEEE J. Lukač i P. Ronkilde Poulsen, "Faktori koji određuju održivost kvalitete i vijek trajanja mliječnih proizvoda", Mljekarstvo, vol.41, br. 9, str. 239-244, 1991. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95864. [Citirano: 22.01.2021.]
Sažetak Tijekom posljednja dva desetljeća pojmovi održivosti i/ili vijeka trajanja najviše su bili zastupljeni u istraživanjima prehrambenih i mliječnih proizvoda. Do sad vrlo slabo definirani i loše specificirani, ti pojmovi uzrokovali su poteškoće pri njihovom korištenju. Obično su bili tumačeni kao vrijeme koje je proteklo od proizvodnje do trenutka kad više nisu pogodni za ljudsku upotrebu. Dok se pojam održivosti općenito koristio kao aspekt kvalitete odnosno kao pokazatelj svježine, pojam vijek trajanja više je bio u komercijalnoj upotreba bivao je sve značajniji usporedo sa sve većim udaljavanjem opskrbljivača od potrošača, koji je tekao istovremeno s velikim napretkom u preradi, pakiranju, materijalima, tehnologiji i kontroli mogućih vanjskih uvjeta kojima su mliječni proizvodi bili izloženi. Potrošač traži praktičnost, ali ni u kom slučaju nije spreman da žrtvuje kvalitetu. Potrošači zahtijevaju zdrave, hranjive proizvode, sigurnost te istinski više javnosti na deklaracijama i etiketiranju proizvoda. Istraživanja prehrambenih proizvoda devedesetih vjerojatno će se usmjeriti na tri međusobno srodna svojstva.- neškodljivost, branjivost i kvalitetu. Daljnjim napretkom njima se produžuje vijek trajanja.