hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira

Dubravka Samaržija   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Lukač-Havranek
Ino Čurik
Neven Antunac

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 319-327 preuzimanja: 232* citiraj
APA 6th Edition
Samaržija, D., Lukač-Havranek, J., Čurik, I. i Antunac, N. (1991). Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira. Mljekarstvo, 41 (12), 319-327. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95961
MLA 8th Edition
Samaržija, Dubravka, et al. "Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira." Mljekarstvo, vol. 41, br. 12, 1991, str. 319-327. https://hrcak.srce.hr/95961. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Samaržija, Dubravka, Jasmina Lukač-Havranek, Ino Čurik i Neven Antunac. "Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira." Mljekarstvo 41, br. 12 (1991): 319-327. https://hrcak.srce.hr/95961
Harvard
Samaržija, D., et al. (1991). 'Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira', Mljekarstvo, 41(12), str. 319-327. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95961 (Datum pristupa: 17.09.2019.)
Vancouver
Samaržija D, Lukač-Havranek J, Čurik I, Antunac N. Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira. Mljekarstvo [Internet]. 1991 [pristupljeno 17.09.2019.];41(12):319-327. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95961
IEEE
D. Samaržija, J. Lukač-Havranek, I. Čurik i N. Antunac, "Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira", Mljekarstvo, vol.41, br. 12, str. 319-327, 1991. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95961. [Citirano: 17.09.2019.]

Sažetak
U preglednom članku "Polimorfizam proteina mlijeka u proizvodnji sira" izneseni su rezultati istraživanja više autora o djelovanju polimorfizma na koagulacijska svojstva mlijeka, sinerezu sirnog gruša i randman sira. S obzirom na koagulacijske osobine mlijeka BB varijanta ß- i κ-kazeina, BC varijanti αs1-kazeina i AA varijanti ß-laktoglobulina pripisuje se povoljniji utjecaj. Postoji malo radova o djelovanju proteina mlijeka na sinerezu sirnog gruša. Razlog tome vjerojatno je do danas nedovoljno objašnjen proces same sinereze. Preliminarnim radom utjecaja genetskih varijanti κ-kazeina i ß-laktoglobulina na sinerezu, McLean i Schaar (1989) utvrdili su povoljniji utjecaj B varijanti. Veći randman sira pripisuje se αs1-Cn BC, ß-CnA1A1 i κ-Cn BB varijantama. Razlike između ß-Lg genetskih varijanti na randman sira postoje, no one nisu statistički značajne (Marziali i Ng-Kwai-Hang, 1986). Bolji randman i kvalitetu sira moguće je ostvariti ako uvažavamo razlike između genetskih varijanti. Složenost samog tehnološkog procesa prerade mlijeka u sir zahtijeva daljnja istraživanja na ovom području.

Ključne riječi
sir; proteini; polimorfizam

Hrčak ID: 95961

URI
https://hrcak.srce.hr/95961

[engleski]

Posjeta: 398 *